"Samen in coronatijd was vooral welbegrepen eigenbelang"

Meisje met telefoon en mondkapje in park

Is Nederland tijdens drie maanden coronacrisis socialer geworden? In de Volkskrant vertelt ESHPM-professor Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, dat hij het betwijfelt. "De hulp die burgers elkaar nu bieden, is geen compensatie voor het bouwwerk dat door corona is weggeslagen."

Kim Putters

"We hebben gezien dat een onvoorziene omstandigheid allerlei instituties en conventies onder druk kan zetten. Als je mij vier maanden geleden had gezegd dat we thuis zouden moeten blijven en dat we allerlei rechten zouden moeten inleveren, en dat al die beperkende maatregelen op een persconferentie worden afgekondigd, dan zou ik dat niet meteen hebben geloofd. Maar of dat met offervaardigheid heeft te maken? Ik weet niet of mensen aanvankelijk het idee hadden dat ze iets voor langere tijd opgaven. Zij hoopten met de inlevering van vrijheid die vrijheid ook weer heel snel terug te krijgen. In dat 'samen' waar de afgelopen maanden zo op werd gehamerd, lagen verwachtingen en een welbegrepen eigenbelang besloten."

Onderzoeker
Meer informatie

In hoeverre onderscheidt deze crisis zich van die van 2008 en de daarop volgende jaren? Lees het hele artikel op de website van de Volkskrant.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen