“Solidariteit met boeren is cruciaal voor de klimaatbeweging”

ANP

In een opinieartikel van het NRC legt hoogleraar Sociale Theorie Willem Schinkel uit dat boeren weinig sympathie krijgen van mensen die klimaatverandering en de vernietiging van biodiversiteit willen tegengaan: “Aangezien toekomstige generaties daar steeds ernstiger gevolgen van ondervinden, ziet het er niet naar uit dat boeren snel op meer steun zullen kunnen rekenen”. Volgens Schinkel is dat jammer: “Solidariteit met boeren is cruciaal voor de klimaatbeweging.”

“Boeren kunnen aan de basis staan van de andere omgang met de aarde die broodnodig is”

Het voortbestaan van boerenbedrijven staat op het spel. Schinkel legt uit dat boeren gereduceerd zijn tot agri-industriële onderaannemers en uitvoerders die voor kleine marges het uiterste uit grond en dieren moeten halen. “We moeten niet vergeten dat het mondiale voedselsysteem het gevolg is van een inmiddels eeuwenlange verdringing van kleine producenten die zijn wortels in de koloniale overheersing van het mondiale zuiden heeft”, aldus Schinkel. “Wanneer we boeren een perspectief willen geven, moeten we wat nu gebeurt plaatsen in die eeuwenlange gebaseerde groei van, op maximale productie en winst gebaseerde industriële landbouw.” Daarnaast is drastische ingrijpen in de markt nodig, zoals productie- afspraken en bijbehorende prijs- en inkomensgaranties voor boeren.

“De wanhoop van de boeren is logisch, maar er zijn alternatieven”

Zonder reëel alternatief is de wanhoop van boeren logisch, volgens Schinkel. Maar er zijn alternatieven: “Er zijn biologische en biodynamische boeren en onder de algemene noemer van de agro-ecologie zijn er manieren om duurzaam met natuurlijke voedingsstoffen om te gaan. Er is bovendien de optie om kleinschaliger te werken, vleesproductie te vermijden en minder op de export gericht te zijn. Dat met kleinschaligheid, en dus met meer in plaats van minder boeren, voldoende geproduceerd kan worden.”

Meer informatie

Lees het gehele NRC artikel hier

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen