Springer quotum voor open access publicaties bijna bereikt

Let op! Het maximum aantal open access artikelen dat in 2023 kosteloos bij Springer kan worden gepubliceerd, wordt naar verwachting eind oktober bereikt. 

Sinds 2015 kunnen met de uitgever corresponderende auteurs die geaffilieerd zijn aan de Nederlandse universiteiten, universitaire medische centra en KNAW instituten kosteloos open access publiceren in een groot aantal Springer tijdschriften. Het aantal kosteloze open access artikelen onder deze consortium overeenkomst is echter beperkt tot 2.080 artikelen per jaar. Dit aantal wordt naar verwachting voor 2023 eind oktober bereikt. 

Wil je als onderzoeker geïnformeerd worden over de status van het quotum, registreer je voor een ‘notify-me service’. Deze service kan ook gebruikt worden om updates te ontvangen over andere uitgevers met een quotum. 

 
Wat zijn de gevolgen?

Wordt je manuscript geaccepteerd voor publicatie tussen het moment waarop het quotum is bereikt en 1 januari 2024, dan biedt Springer nog steeds de mogelijkheid om het open access te publiceren maar de kosten worden niet meer gedekt door de consortium overeenkomst. Kies je voor open access tegen betaling dan ontvang je dus zelf de factuur. Auteurs die hun artikel in open access willen delen en tussen november en december de acceptatie van het manuscript verwachten, worden geadviseerd contact op te nemen met het Open Access Team van de Bibliotheek voor alternatieve open access opties. 

De overeenkomst met Springer wordt naar alle waarschijnlijkheid hernieuwd voor 2024. Manuscripten die in januari 2024 worden geaccepteerd vallen onder de hernieuwde overeenkomst.

Meer informatie

Voor meer informatie, neem contact op met openaccess.library@eur.nl.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen