Starters schatten hun kansen op de woningmarkt hoger in

Algemeen Dagblad
Erasmus School of Economics

In een artikel van het AD biedt Matthijs Korevaar, universitair docent financiën, vastgoed en geschiedenis van de economie aan Erasmus School of Economics, inzicht in de verschuivingen voor starters op de huizenmarkt. 

Het aanbod op de huizenmarkt neemt toe, het duurt langer voordat huizen verkocht worden, investeerders kunnen huizen niet zo snel meer opkopen en men kan een hogere hypotheek afsluiten. Allemaal redenen voor starters om hun positie om de woningmarkt rooskleuriger in te schatten. Korevaar: ‘[W]anneer de huizenprijzen verder gaan dalen, wat gezien de rentestijging goed denkbaar is, kan het aandeel starters ook toenemen. Zij hebben niet een eigen woning die in waarde daalt en lagere prijzen betekenen dat je minder eigen vermogen nodig hebt om een woning te financieren.’

Keerzijde

De renteverhogingen bij banken leveren echter ook een nadeel op, benoemt Korevaar. ‘Hypotheekverstrekkers worden bijvoorbeeld voorzichtiger in het verstrekken van leningen, die juist voor starters belangrijk zijn. Stijgende rentes zetten ook de nieuwbouw onder druk, waardoor er minder woningen klaar zijn, en bij dalende prijzen verkopen zittende bewoners hun woningen minder snel.’ In gevallen waar de economie het zwaarder heeft, is dit geen goed teken voor woningzoekenden. Voornamelijk starters met een hoop woonvermogen kunnen op deze momenten profiteren; anderen, die op dit moment kampen met werkloosheid, zullen moeten wachten op betere tijden. 

Universitair Docent
Meer informatie

U kunt het volledige artikel van het AD, 19 november 2022, hierboven downloaden.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen