Steun Europees Centrale Bank net monetaire doping

Steun Europees Centrale Bank net monetaire doping

De Europese Centrale Bank (ECB) is al bijna een jaar bezig met het pompen van grote hoeveelheden geld in de financiële markten. Maar of dit genoeg is om de doelstellingen te halen, is nog maar de vraag. Het doel van de ECB is om de inflatie, de prijsstijging van wat consumenten kwijt zijn aan spullen en diensten, op ongeveer 2 procent per jaar te krijgen. Het idee hierachter is dat een stabiele prijsstijging van een paar procent voor financiële stabiliteit én economische groei zorgt. Ivo Arnold, hoogleraar monetaire economie aan Erasmus School of Economics, geeft zijn mening. 

Volgens Arnold is het moeilijk om te zeggen of het beleid van de ECB daadwerkelijk heeft gewerkt. Toch zijn er al wel effecten zichtbaar. Zo is de euro sinds 2014 fors gedaald. Dit stimuleert de export van Europese bedrijven, want Europese producten worden automatisch goedkoper. 

Arnold denkt dat om de groei echt aan te jagen, meer overheidsinvesteringen nodig zijn. Maar als blijkt dat ook extra beleid vanuit de ECB niet werkt, is er altijd nog een extreem middel wat de centrale bank kan inzetten, het zogenoemde helikoptergeld.  ‘Dat moet wel tot meer inflatie en groei leiden. Eigenlijk is het monetaire doping. En aan doping kun je ook verslaafd raken.’ Aldus Arnold.

Meer informatie

Klik hier om het volledige artikel te lezen op NU.nl, d.d. 4 maart 2016.