Stevinpremie voor prof. dr. Marion Koopmans

Afgelopen vrijdag maakte NWO bekend dat prof. dr. Marion Koopmans van Erasmus MC een NWO-Stevinpremie heeft ontvangen voor haar onderzoek naar de overdracht van virussen van dieren op mensen. Deze premie van 2,5 miljoen euro wordt toegekend aan wetenschappers van internationaal topniveau en kan worden besteed aan wetenschappelijk onderzoek en activiteiten met betrekking tot kennisbenutting. 

Professor Koopmans leidt bij Erasmus MC het Department of Viroscience. Haar onderzoek richt zich op de overdracht van virussen van dieren op mensen, zoals de recente uitbraak van Zika, en op grootschalige verspreiding tussen mensen (outbreaks en pandemieën). De Stevinpremie is, samen met de Spinozapremie, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap.

Zoönosen

NWO licht toe: "Koopman's onderzoek richt zich op de overdracht van virussen van dieren op mensen (zoönosen), met name via de menselijke consumptie van dieren. Om deze besmettingstrajecten in kaart te brengen, maakt ze gebruik van de genetische informatie die zich in de vorm van DNA of RNA in virussen bevindt. Ze is de initiatiefnemer van het wereldwijde NoroNet-netwerk voor onderzoek aan norovirussen: beruchte verwekkers van buikgriep."

Evolutie

"De groep van Koopmans deed de belangrijke ontdekking dat norovirussen razendsnel genetische verandering kunnen ondergaan om het immuunsysteem van hun gastheren een stap voor te blijven. Koopmans onderzoekt onder meer hoe norovirussen in dieren aan deze snelle evolutie bijdragen."

Ebola

"Het creëren van wereldwijde netwerken om infectieziekten systematisch en grootschalig te bestrijden vormt een rode draad in het werk van Koopmans. Tijdens de uitbraak van het zeer gevaarlijke ebolavirus dat in 2015 om zich heen greep in Sierra Leone, Guinee, en Liberia, leidde ze de inzet van drie door Nederland verstrekte mobiele laboratoria. Het concrete resultaat was dat de tijd die nodig is om de diagnose te bevestigen terugliep van drie dagen tot zes uur. Dit is niet alleen van levensbelang voor patiënten, maar ook cruciaal voor snelle indamming van volgende uitbraken."

Zika

"Koopmans vervulde in 2015 een vergelijkbare rol bij de uitbraak van het zikavirus in Zuid-Amerika en het Caraïbisch gebied. Omdat dit virus met name gevaarlijk is voor zwangere vrouwen, werkt ze aan een systeem voor vroege detectie van zika-uitbraken.

Meer informatie

Meer info: curriculum vitae, motivatie premie Koopmans.
Lees ook: interview Koopmans, 'Een ecosysteem vol virussen'.

Persvoorlichting Erasmus Universiteit Rotterdam, T (010) 4081216 of E press@eur.nl

Meer nieuws ontvangen? Schrijf je in voor de Erasmus Nieuwsbrief

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen