Studie over de Atlantische slavenhandel toont opmerkelijke bevindingen

Een studie over de Atlantische slavenhandel van prof.dr. Philip Hans Franses en dr. Wilco van den Heuvel van Erasmus School of Economics, onthult dat van alle slaven die in Nederlandse koloniën aankwamen, 37,4% werd vervoerd door de Portugezen en 12,6% door de Nederlanders.

Tot nu toe was onbekend hoeveel slaven op geaggregeerd niveau naar waar en door wie werden vervoerd. De beschikbare geaggregeerde gegevens over de Atlantische slavenhandel tussen 1519 en 1875 betreffen het aantal slaven dat door een land werd vervoerd en het aantal slaven dat op verschillende bestemmingen aankwam.

Franses en Van den Heuvel vulden de leegtes in en schatten de trends in de sterfgevallen per transportland, zo ook de fractie slaven die naar eigen koloniën of naar anderen gingen. De wetenschappers ontdekten dat van alle slaven die in Nederlandse koloniën aankwamen, 37,4 % door de Portugezen werd vervoerd en 12,6 % door de Nederlanders. Van alle slaven die door de Nederlanders werden vervoerd, ging bovendien 26,0 % naar Portugese koloniën en 7,4 % naar Nederlandse koloniën.

De Nederlandse handelaars hadden de meeste slachtoffers, dat wil zeggen dat 18,3 % van de door de Nederlanders vervoerde slaven de Atlantische Oceaan niet was overgekomen.

Universitair Hoofddocent
Meer informatie

De studie “Aggregate statistics on trafficker-destination relations in the Atlantic slave trade” wordt volgende maand gepubliceerd in de ‘Internatoinal Journal of Maritime History’.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ronald de Groot, Communications Officer van Erasmus School of Economics (+31 6 53 641 846 of rdegroot@ese.eur.nl).