Terug naar normaal, kan dat?

Is er een weg uit de intelligente lockdown? Terug naar een situatie zonder de ingrijpende maatregelen die ons beschermen tegen corona? Met misschien weer een cappuccino op een druk terrasje? Dr. Luc Coffeng, universitair docent infectieziektebestrijding en wiskundig modelleur, sloeg aan het rekenen.

Op dit moment wordt er veelal gesproken over vier mogelijke strategieën om uit de coronacrisis te komen: Helemaal niets doen, de ziekte helemaal uitbannen met drastische maatregelen, tijd rekken totdat er een vaccin is, en groepsimmuniteit opbouwen. Dr. Luc Coffeng werkt samen met zijn collega prof. dr. Sake de Vlas aan een derde strategie: de regionale aanpak. 

“Ons idee is om het virus wel af te remmen, maar toch zoveel mogelijk immuniteit op te bouwen in een regionale aanpak. Je begint met het opheffen van de maatregelen in één regio. De epidemie kan daar dan woeden. Voor die ene regio zijn ic-bedden zat in de rest van het land. Als de eerste regio over de piek heen is, is de volgende aan de beurt. En zo door tot het hele land is geweest,” legt Coffeng uit. 

De voordelen van deze strategie zijn dat het eenvoudig toe te passen is, en dat de economie regio voor regio weer op gang komt, zo beargumenteert Coffeng. Er zitten echter ook haken en ogen aan: “Voorwaarde is dat je kwetsbare mensen afschermt. Je moet daarnaast de middelen en infrastructuur hebben om patiënten te verplaatsen. In Nederland hebben we die. Het is bovendien belangrijk om heel goed te handhaven in de regio’s die zich nog aan maatregelen moeten houden. Anders worden er alsnog te veel mensen tegelijkertijd ziek," aldus Coffeng. 

 

Universitair Docent
dr. Luc Coffeng
Professor
Prof. dr. Sake de Vlas
Meer informatie

Lees het volledige interview met dr. Luc Coffeng op de website van het Erasmus MC.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen