“Tinder maakt van daten een spelletje”

Er wordt wat afgeswipet op Tinder en Grindr. Gaat dat om liefde of om seks? Of om ego-boosting en entertainment? Elisabeth Timmermans (28, auteur van Liefde in tijden van Tinder) en Shangwei Wu  (27) onderzochten de troeven en valkuilen van dating apps. Een gesprek over status, monogamie, stigma's én – toch nog – liefde.

Hoe komt een mens erbij om liefde in tijden van Tinder te onderzoeken?

Elisabeth: “Als communicatiewetenschapper onderzoek je de onder andere de impact van media op de maatschappij. Toen ik in 2014 in Amerika was zag ik hoe iedereen om me heen op Tinder zat en wist meteen: dit is een onderwerp voor een proefschrift. Maar mijn supervisor waarschuwde me: hoe wist ik zeker dat Tinder een jaar later überhaupt nog zou bestaan? Laat staan vier jaar, de tijd die je meestal nodig hebt voor een proefschrift. Ze hadden een punt: platforms als MySpace of Pokémon Go waren heel populair voor enkele maanden, en daarna vergat iedereen ze weer net zo makkelijk. Maar ik was bereid het risico te nemen, want zelfs als Tinder ophoudt te bestaan, zullen er diensten op de markt komen die er heel erg lijken.”

Tinder begon in 2012, maar wanneer is online dating ontstaan?

Shangwei: “In 2009 begon mobile daten met Grindr, dat was de eerste gay app in de iTunes Appstore. De rest is daaruit vooruitgekomen, zoals Jack’d, Blued en Tinder.”

Elisabeth: “Maar in feite kon je natuurlijk al online daten zodra er internet was, laten we zeggen in de jaren negentig. Het probleem was alleen dat de verbinding toen nog zo langzaam was dat het uren of zelfs dagen kon duren voordat je ook maar iemands foto kon zien. Daarom werd je destijds toch wel een beetje als weird gezien als je aan online daten deed, omdat je veel van computers moest weten. Sowieso bestond het stigma: als je aan online daten doet, zal je ook wel niet al te succesvol zijn in real life. Tinder doorbrak die code, omdat het online dating wist te verkopen als een online game.”

Dit is een interview uit ea. magazine. Klik hier voor het volledige verhaal.

Doctoral student

MA Shangwei Wu

Onderzoeker

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen