Twan Dollevoet: treinvertraging met 13% verminderen

Twan Dollevoet: treinvertraging met 13% verminderen

Vertraging blijft een grote ergernis bij treinreizigers, maar er is verbetering in zicht. Twan Dollevoet, promovendus aan Erasmus School of Economics, heeft onderzoek gedaan naar treinvertraging en uit zijn onderzoek blijkt dat vertraging met 13% verminderd kan worden. Twan Dollevoet gaf commentaar op 8 januari 2013 bij BNR Nieuwsradio.

Twan Dollevoet heeft in zijn proefschrift gekeken naar modellen die de overstappen tussen treinen beschrijven. Door deze modellen te vernieuwen blijkt dat de totale vertraging voor reizigers kan worden verminderd met 13%.

Wat doen die modellen? ‘Als een trein net te laat aankomt op een station kun je daardoor je overstap missen en moet je bijvoorbeeld een uur wachten op de daaropvolgende trein. Dan zou het beter kunnen zijn om de volgende trein even te laten wachten, te vertragen waardoor de passagiers alsnog over kunnen stappen,’ aldus Twan Dollevoet.

De trein vertragen heeft natuurlijk veel invloed op de vertraging van andere reizigers. Het model houdt ook met deze vertraging rekening.

Meer informatie

Klik hier voor het volledige interview (BNR Nieuwsradio)