Uncovering War Crimes

How Bellingcat Uses Public Data to Reveal the Truth

De oorlog in Oekraïne, QAnon, MH-17, of de Syrische burgeroorlog. Het lijkt alsof je zelf niet veel kan doen aan deze onderwerpen. Maar niet is minder waar! Onderzoekers en journalisten van Bellingcat werken dag en nacht om nieuws te controleren, criminelen op te sporen, en om samenzweringen en staatsgeheimen bloot te leggen. Hoe krijgen ze dit voor elkaar van achter hun laptop? Wat hebben ze uitgevonden? En hoe kan ook jij hieraan bijdragen?

Bellingcat is een onafhankelijk internationaal collectief van onderzoekers en burgerjournalisten, gevestigd in Nederland, gespecialiseerd in fact-checking en open-source intelligence (OSINT). In deze lezing heeft Annique Mossou ons uitlegd hoe zij met publiekelijk beschikbare data onderzoek doet naar de oorlog in Oekraïne en complottheorieën. Hoe kun je nagaan waar en wanneer een foto van een aanval is genomen? Waarover praten complottheoretici onderling online? Mossou zal ons meenemen door haar werk en live demonstreren ook jij kan meehelpen.

Annique Mossou is trainer en onderzoeker bij Bellingcat. In het verleden heeft ze gewerkt als politieagent en als onderdeel van het OSINT-team van de Nationale Politie. Hier specialiseerde zij zich in online jihadistische propaganda. Bij Bellingcat richt haar werk zich op mis- en desinformatiecampagnes, van complottheorieën tot internationale oorlogsvoering.

Uncovering War Crimes - How Bellingcat Uses Public Data to Reveal the Truth

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen