Verband tussen creativiteit, schizofrenie en bipolaire stoornissen

Er is een verband tussen creativiteit en een hoger genetisch risico op schizofrenie en bipolaire stoornissen. Psychose en creativiteit volgen deels dezelfde biologische routes. Dat blijkt uit onderzoek door een groep internationale onderzoekers, waaronder Niels Rietveld (Erasmus School of Economics) en Hennig Tiemeier, Albert Hofman en Frank van Rooij (Erasmus MC). Onlangs verscheen hierover een artikel in Nature Neuroscience. Het onderzoek onderstreept de succesvolle samenwerking tussen Erasmus School of Economics en het Erasmus MC in het Erasmus University Rotterdam Institute for Behavior and Biology (EURIBEB). ​

Het artikel in Nature Neuroscience beschrijft het verband tussen creativiteit en het genetische risico op schizofrenie en bipolaire stoornissen. Grote denkers uit het verleden, van Aristoteles tot Shakespeare, merkten al op dat creatieve genialiteit en waanzin zich laten kenmerken door dezelfde ontketening van gedachten en emoties. Dit wordt ondersteund door epidemiologische studies die een overlap aantonen tussen psychiatrische stoornissen en creativiteit. 

Deze studie toont aan dat creativiteit kan worden geassocieerd met een hoger genetisch risico op schizofrenie en bipolaire stoornissen. Het toont ook aan dat creativiteit en psychose deels dezelfde biologische routes volgen. 

Samenwerking
De publicatie in Nature laat de succesvolle samenwerking zien tussen Erasmus MC en Erasmus School of Economics in het Erasmus Universiteit Rotterdam Instituut voor Behavior and Biology (EURIBEB). Het onderzoek van EURIBEB richt zich op inzichten uit de biologie (bijvoorbeeld genetica, hormonen, neurotransmitters, hersenscans), de sociale wetenschappen (bijvoorbeeld economie, psychologie) en epidemiologie (bijvoorbeeld mentale en cardiovasculaire gezondheid) om klassieke onderzoeksvragen uit de economie te behandelen. Het instituut werkt nauw samen met de Social Science Genetic Association Consortium (SSGAC) en het CHARGE consortium voor genetische epidemiologie.

Niels Rietveld is als universitair docent verbonden aan de capaciteitsgroep Toegepast Economie van Erasmus School of Economics.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ronald de Groot, communication officer aan Erasmus School of Economics, rdegroot@ese.eur.nl, mobiel: 06 53 641 846.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen