Verdiepende dialogen over de toekomst van AI in onze samenleving tijdens AlgoSoc X AICON Event

abstract colors
Bezoekers AlgoSoc X AICON Event kijken naar een schilderij.

Op 6 februari vond het AlgoSoc X AICON evenement plaats in het AICON Lab van Innovatiecentrum VONK (Timmerhuis, Gemeente Rotterdam). De dag stond in het teken van samenwerking, dialoog en toekomstgerichte discussies over de rol van AI in een toekomst die onze samenleving stimuleert. Het bracht onderzoekers samen van verschillende achtergronden, maar met een gedeelde interesse: de impact van AI op de samenleving.

Een dag vol interactieve workshops die waardevolle discussies stimuleren

De rondleiding door de curatoren over de kunstinstallaties vormde een inspirerende aftrap. VONK, het innovatiecentrum van de gemeente, nodigde de onderzoekers uit in hun werkruimte/leeromgeving, waar ze een breed publiek context bieden om te experimenteren met verschillende technologische ontwikkelingen. 

Daarnaast deelde multimedia-kunstenaar Julia Luteijn de inzichten in haar werk getiteld 'Kilo-girls', dat zich richt op vooroordelen die inherent zijn aan AI. Ze daagde de deelnemers uit om te brainstormen over interdisciplinaire benaderingen om het bewustzijn van vooroordelen in AI te vergroten. De AImaginaries workshop - gehost door AiPact onderzoekers - is bedoeld om kritisch denken over AI-gebruik te stimuleren. 

Bezoeker van het AlgoSoc X AICON Event kijkt naar verschillende afbeeldingen op de muur.

Tonka Milošević, betrokken promovendus en lid Erasmus AiPact en het AlgoSoc consortium: “Ik ben trots op de organisatie van dit evenement. De AlgoSoc-leden kregen hierdoor de kans om te leren van de interdisciplinaire en samenwerkende methoden die de basis vormen van AICON. De deelnemers kregen tijdens het evenement de kans om een dag “out of the box” te stappen, dankzij de interessante discussies en workshops over AI. We kijken terug op een succesvolle dag die zeker zal dienen als start voor toekomstige waardevolle samenwerkingen.”

Er wordt teruggekeken op een verrijkende ervaring die samenwerking, dialoog en toekomstgerichte discussies over de rol van AI in de toekomst van onze samenleving stimuleert.

Samenwerking tussen AICON en AlgoSoc - een dag van transdisciplinaire kruisbestuiving

Algosoc - een multidisciplinair onderzoeksprogramma dat wetenschappelijke inspanningen van 5 Nederlandse universiteiten (Erasmus Universiteit Rotterdam, Universiteit van Amsterdam, TU Delft, Tilburg University en Universiteit Utrecht) combineert - heeft de kans gegrepen om samen te werken met AICON. 

Onze bottom-up benadering van het betrekken van en samenwerken met maatschappelijke belanghebbenden, het creëren van uitwisselingen met burgers en belangrijke stakeholders uit de wetenschap, maar ook uit het bedrijfsleven, de publieke sector, de overheid en de burgermaatschappij resoneert met Algosoc's focus op het onderzoeken van de impact die algoritmische besluitvorming en AI hebben op drie relevante maatschappelijke sectoren: Gezondheid, Justitie en Media. 

Meer informatie

De radicale intersectorale beweging AICON verbindt bewoners, kunstenaars en wetenschappers in een verkenning van de maatschappelijke mogelijkheden en uitdagingen van artificiële intelligentie (AI). Lees meer over AICON.

Gerelateerde content
Kunstenaars, wetenschappers en stadsbewoners verkennen samen de sociale implicaties van AI.
abstract colors
Student Ai Negate en onderzoeker Moniek Buijzen vertellen over hoe het project AICON met kunst de kloof tussen de burger en AI verkleint.
student Aki Negate

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen