Verhoging van de BTW is slecht voor de economie

Verhoging van de BTW is slecht voor de economie

Officieel worden de gesprekken nog in achterkamertjes gevoerd, maar het kabinet heeft zijn belastingplan nu toch onthuld. Het eerste pakket zit vol lastenverlichtingen. Met dat pakket is iedereen het wel eens, maar de plannen om de BTW te verhogen en te vereenvoudigen, daar is het laatste nog niet over gezegd. Bij het NPO Radio 1 programma Stand.nl d.d. 18 juni 2015 geeft Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie aan Erasmus School of Economics, zijn reactie.

De eerste reacties op het plan om de btw op veel diensten en goederen te verhogen van 6 naar 21 procent zijn vernietigend. Fietsenmakers, kappers, bloemisten, boekverkopers, allemaal zullen ze hun prijzen moeten aanpassen. Veel midden- en kleinbedrijven noemen de geplande verhoging een ramp en een ‘dolksteek in de rug’.

‘Van belang is dat het geld dat daarmee vrijkomt, en dat is een fors bedrag, teruggesluisd wordt naar de burger via lagere inkomstenbelasting en loonbelasting. Wat daarbij heel belangrijk is, is dat de belastingdruk op arbeid in Nederland veel te hoog is. Die moet echt naar beneden om onze concurrentiepositie op orde te houden.’ Aldus Kavelaars.

Meer informatie

Klik hier om het volledige fragment te beluisteren bij NPO Radio 1, 18 juni 2015.