Verloren gewaand trapornament voormalige Gemeentebibliotheek teruggeplaatst

Verloren gewaand trapornament voormalige Gemeentebibliotheek

Op dinsdag 15 september 2015 vond in het Erasmus University College de onthulling plaats van een trapornament gemaakt door de Rotterdamse kunstenaar Gérard Héman. Museum Rotterdam heeft dit verloren gewaande sculptuur volledig gerestaureerd en teruggebracht naar zijn oorspronkelijke plek in de hal van de voormalige Gemeentebibliotheek, het huidige Erasmus University College.

In 1941 krijgt Gérard Héman (1914-1992) opdracht van de gemeente Rotterdam om een trapornament te maken voor de Gemeentebibliotheek. Het gebouw is een van de weinige dat nog overeind staat in de kale vlakte die het bombardement heeft achtergelaten. In januari 1942 is het geplaatst in de hal. Het kunstwerk herinnert aan de Prinsenkerk en het Boterhuis die vroeger op de locatie van de bibliotheek stonden en verwijst eveneens naar de dichters Heyman Dullaert en Joachim Oudaan die in de Prinsenkerk begraven lagen.

Het bijna twee meter hoge beeld is gemaakt uit een massief stuk hout en eindigt in een opengewerkte sprookjesvogel. Ingrid de Jager, initiatiefnemer van Museum Rotterdam voor herplaatsen ornament: “Restaurator Sylvia Nijhuis heeft het hele sculptuur schoongemaakt, losse verflagen vastgezet, beschadigde vergulding opnieuw voorzien van een blaadje echt goud en lacunes ingekleurd. Het ziet er nu weer stralend uit” Maarten Frens, decaan EUC is verheugd dat het ornament is teruggeplaatst. “Het maakt de verbinding van het EUC met de stad en haar geschiedenis nog meer zichtbaar voor onze studenten en bezoekers, ook de ingerichte vitrines met bodemvondsten en het al eerder teruggeplaatste glas in lood laten dit zien.”

Programma

Het ornament werd door prof.dr. Paul van de Laar, directeur van Museum Rotterdam, overgedragen aan prof.dr. Maarten Frens, decaan EUC. Hans Rombouts MA, kunsthistoricus en schoonzoon van Gérard Héman gaat inhoudelijk in op het leven en werk van de kunstenaar Gérard Héman.

 

Meer informatie

Marjolein Kooistra, mediarelaties EUR – FSW, 010 408 2135, kooistra@fsw.eur.nl