Vici beurs voor Renske Keizer

Renske Keizer
Floris Rietveld

Vooraanstaand familiesocioloog prof.dr. Renske Keizer, Erasmus Universiteit Rotterdam(EUR) heeft van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Vici-beurs toegekend gekregen. Zij ontvangt 1,5 miljoen euro voor het project Houdt opvoeding sociale ongelijkheid in stand? Het draait om tijd! dat zal worden uitgevoerd onder 200 ouders in Rotterdam. Hiermee heeft zij een uitzonderlijke NWO drieslag binnengehaald door na haar Veni en Vidi ook een Vici te hebben toegekend gekregen. 

Sociale ongelijkheid tussen kinderen groeit. Het is bekend dat verschillen in opvoedgedrag deze ongelijkheid in stand houden, maar we weten nog heel weinig over waardoor dat komt. 
Renske Keizer: “Ik ben ongelofelijk blij met deze beurs, want het stelt mij en mijn team in staat om te  bestuderen hoe vaders en moeders omgaan met onverwachte gebeurtenissen in het dagelijks leven” “Hiermee hoop ik nieuwe mechanismes te ontdekken die samenhangen met verschillen in hoe mensen de tijd naar hun hand kunnen zetten. Dit zou ons meer kunnen vertellen over hoe sociale ongelijkheid en opvoedgedrag met elkaar samenhangen”

Decaan Victor Bekkers: “Heel trots ben ik op onze laureaat Renske Keizer. Het is een ongelofelijke prestatie om na de eerdere beurzen van NWO en ERC nu ook een Vici toegekend te krijgen. Zij kan hiermee het sociologisch onderzoek naar familie en sociale ongelijkheid bij onze faculteit een verdere verdieping geven.”

Om de onderzoeksvragen te beantwoorden wordt een 100-dagen-dagboekstudie uitgevoerd onder 200 ouders in Rotterdam. Deze gegevens worden gekoppeld aan longitudinale data over de ontwikkeling van hun kinderen, en aangevuld met diepte-interviews met vaders en moeders.

Vici is één van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland. Gevorderde onderzoekers in Nederland kunnen hiervoor een aanvraag doen. De toekenning biedt laureaten de mogelijkheid om de komende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep verder uit te bouwen.

Over Renske Keizer 

Prof.dr. Renske Keizer is hoogleraar Familiesociologie aan de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences. Haar onderzoek richt zich op de rol van familie in het ontstaan en voortbestaan van sociale ongelijkheid. Keizers onderzoek bevindt zich op de kruispunten van sociologie, demografie, ontwikkelingspsychologie, pedagogiek en epidemiologie. Centraal in haar werk staat de toepassing van de levensloopbenadering op het gedrag en het welzijn van individuen en families. 

Keizers onderzoek is eerder beloond met een prestigieuze Starting grant van de ERC, en met Veni-, Vidi- en ORA-beurzen van NWO. Sinds 2019 is ze lid van de Jonge Akademie, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. In 2020 won ze de Joannes Juda Groen Juniorprijs (tweejaarlijks) voor excellent en vernieuwend interdisciplinair onderzoek. 

Recentelijk is zij benoemd als Voorzitter tot de Wetenschapscommissie van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (NIDI-KNAW). Ze heeft een bewezen staat van dienst op het gebied van belangrijke bijdragen aan beleidsdebatten, en via verschillende veelgeciteerde publicaties in vooraanstaande tijdschriften. 

Binnen de EUR is Renske Keizer, samen met prof. Loes Keijsers, de kwartiermaker voor de sectorplannen op het thema Resilience in Youth. Binnen de Convergentie is zij lid van het Management Team van Healthy Start, en onderdeel van het academische team van SPRING (Resilient Delta). Tot slot is Renske Keizer de programmadirecteur van de internationale en interdisciplinaire master Social Inequalities.

Professor
Meer informatie

Marjolein Kooistra, communicatie ESSB, kooistra@essb.eur.nl | 0683676038

 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen