Vici voor prof.dr. Caroline Klaver

Vici voor profdr Caroline Klaver

Prof. dr. Caroline Klaver van het Erasmus MC heeft de prestigieuze Vici-beurs gekregen voor haar onderzoeksvoorstel 'Towards solving MYOPia: from genes to PATHways using an integrated approach. MYOP-PATH', naar bijziendheid.  In totaal ontvangen 36 wetenschappers de Vici-beurs van anderhalf miljoen euro van NWO. De financiering is bedoeld om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een eigen onderzoeksgroep op te bouwen.

Bijziendheid met hoge brilsterkten komt steeds meer voor en veroorzaakt blindheid. De aandoening wordt veroorzaakt door vele kleine foutjes in netwerken van genen die vooral tot uiting komen in een geschikte omgeving. De wetenschappers onderzoeken hoe de genen en de omgeving gezamenlijk leiden tot bijziendheid en hoe dit voorkomen kan worden.

Prof. Caroline Klaver is een van de acht wetenschappers die de Ammodo KNAW Award 2015 won. Zij is hoogleraar epidemiologie en genetica van oogziekten.

Vrij onderzoek
Binnen Vici zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderzoeksproject voor te dragen voor financiering. Voor de ronde van 2014 dienden bij de vooraanmelding in totaal 216 wetenschappers een voorstel in. 132 aanvragers hebben een uitgebreide aanvraag ingediend. Daarvan zijn er nu 36 toegewezen, wat neerkomt op een toekenningspercentage van 17 procent.

Vici maakt onderdeel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO, bestaande uit Veni, Vidi en Vici. Hiermee biedt NWO wetenschappers in verschillende stadia binnen hun carrière de mogelijkheid om grensverleggend onderzoek te doen. De Vernieuwingsimpuls is bedoeld om wetenschappelijk talent te stimuleren. Het is een impuls voor de Vici-onderzoekers en creëert tegelijk ruimte voor een groot aantal jonge onderzoekers die in hun onderzoeksgroepen gaan werken.


 

Meer informatie

Team Persvoorlichting ErasmusMC, T (010) 7033289 E press@erasmusmc.nl