Vlaams wapenverbod naar Israël vooral symbolisch, zegt econoom Emami Namini

Het recente Vlaamse wapenexportverbod naar Israël zal weinig economische impact hebben op Israël, stelt universitair docent Julian Emami Namini van Erasmus School of Economics. Hoewel de Belgische rechter oordeelde dat alle vormen van wapenexport naar Israël moeten worden gestaakt, verwacht Emami Namini dat de goederen eenvoudigweg via andere havens, zoals Rotterdam of Hamburg, omgeleid zullen worden.

Sanctie zonder tanden

‘Dezelfde goederen komen via een andere route alsnog in Israël,’ aldus Emami Namini. Hij noemt het besluit een klassiek voorbeeld van sancties die vooral nadelig zijn voor het land dat ze oplegt. ‘Voor Israël zijn de consequenties alleen symbolisch, terwijl de haven van Antwerpen een daling in goederenstromen zal merken.’

Emami Namini wijst erop dat de bewijslast voor het controleren van dual use-goederen (producten die zowel civiel als militair ingezet kunnen worden) lastig ligt. ‘Misschien valt een koffiezetapparaat waar soldaten koffie uit drinken er niet onder,’ zegt hij met een knipoog.

Volgens IMF-cijfers bedraagt de export van België naar Israël slechts 0,4% van de totale Belgische uitvoer. Dual use-goederen maken naar schatting slechts 2% uit van wat Israël uit België importeert.

De Vlaamse regering gaat in beroep tegen de uitspraak, terwijl juridische procedures over wapenexport ook in Nederland, Duitsland en Frankrijk lopen. In Nederland wordt de Belgische uitspraak al gezien als mogelijk precedent voor een zaak die in september dient.

Universitair Docent
Meer informatie

Julian Emami Namini werd geïnterviewd door Het Financieele Dagblad, download de tekst van het artikel hierboven. Emami Namini doceert in het tweede jaar van de bachelorstudie het vak International Economics en voor masterstudenten het vak International Trade and Trade Policy. 

Voor meer informatie neemt u contact op met Ronald de Groot, Media & Public Relations Officer aan Erasmus School of Economics: rdegroot@ese.eur.nl, mobiel: 06 53 641 846.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen