Wat betekent de huidige stand van de economie voor grondstofprijzen en investeringen?

De economie is redelijk stabiel: de markt normaliseert, wat gevolgen heeft op het beleid van centrale banken, rentestanden en de prijzen van grondstoffen. Wat zal er gebeuren? In een uitzending van BNR Nieuwsradio en in een artikel van IEXprofs weidt Mary Pieterse-Bloem, hoogleraar financiële markten aan Erasmus School of Economics, uit over deze onderwerpen. 

Volgens Pieterse-Bloem stabiliseert de financiële markt langzaam maar zeker. Obligatie-aankopen van centrale banken worden minder. De consequentie is dat de rentes aan het lange eind zullen opveren. Waar die stijging eindigt, is afhankelijk van de economische groei, inflatie en monetair beleid. Een te forse rentestijging kan een marktcorrectie uitlokken. In hun streven naar financiële stabiliteit zullen centrale banken dat willen verhinderen.' Het feit dat de markt aan het stabiliseren is houdt ook in dat de grondstofprijzen waarschijnlijk terug zullen keren naar een normaal niveau, benoemt Pieterse-Bloem. 

Effecten op de Nederlandse economie en groeiramingen

De Nederlandse economie is stabiel en stevig genoeg om hogere rentestanden te weerstaan. Echter zijn in het Europese economische systeem een hoop economieën niet zo sterk. Dit houdt in dat de Europese Centrale Bank haar beleid moet aanpassen om aan te sluiten op de zwakkere lidstaten. Pieterse-Bloem: 'In ons basisscenario neemt de economische groei de komende jaren af. Volgens onze economen loopt de economische groei van de VS terug van 5,3% dit jaar naar 3,4% volgend jaar. De economische groei van de eurozone daalt van 4,9% dit jaar naar 3,7% volgend jaar. Onderwijl bereiden de centrale banken de markten voor op een pad van normalisering. Maar mochten er ongelukken plaatsvinden, dan zullen zij direct klaar staan om hulp te bieden. Want vergeet niet, de centrale banken zitten er nog altijd extreem dovish in.'

Professor
Meer informatie

U kunt het volledige artikel van IEXprofs, 20 oktober 2021, hier lezen. 

De uitzending van het investeerderspanel van BNR Nieuwsradio, 19 oktober 2021, kan hier teruggeluisterd worden. 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen