Wet Betaalbare Huur

Trouw
Erasmus School of Economics

Matthijs Korevaar, universitair hoofddocent verbonden aan de sectie Finance van Erasmus School of Economics, heeft een blik gegeven op de nieuwe Wet betaalbare huur. Dit deed hij in een artikel van Trouw en in een fragment van BNR Nieuwsradio. Hier bespreekt hij vooral de negatieve effecten van de nieuwe wetgeving. Ook was hij te gast in een uitzending van EenVandaag om een blik te geven op de nieuwe wet.    

De nieuwe wet die bedoeld is om huren goedkoper te maken is niet zo voordelig als men denkt. Particuliere huisbazen gaan nu eerder hun huis verkopen, waardoor er minder huurwoningen beschikbaar zullen zijn voor mensen met lagere inkomens. Hierdoor worden de kwetsbare woningzoekenden extra in de knel gebracht door een wet die hen juist probeert te helpen. Dit is de waarschuwing die Korevaar deed op grond van een nieuw onderzoek naar de Wet betaalbare huur. De wet streeft een nobel doel na, maar het heeft toch nadelige bij-effecten. Kleinere particuliere huizenbazen verkopen nu al hun huizen. Volgens demissionair minister De Jonge is dit niet erg, aangezien er ook veel woningzoekenden in die sector zijn die nu een woning kunnen vinden. Korevaar is het hier echter niet mee eens, aangezien huurders die aangewezen zijn op de vrije sector nu vaker kansen mislopen. Er zijn zeker ook groepen die genieten van de wetgeving, maar de prijs daarvoor wordt betaald door de huishoudens met lagere inkomens. 

Wat ook nog iets is waar geen rekening mee is gehouden bij de berekeningen van demissionair minister de Jonge, is dat een woning een hogere woonbezetting heeft dan die van een particuliere belegger. Als die woning verkocht wordt en er komen minder mensen te wonen, neemt het tekort dus toe. Een oplossing is om de woningen die we hebben beter te gaan gebruiken, bijvoorbeeld door middel van woningdelen. 

Universitair Hoofddocent
Matthijs Korevaar, universitair hoofddocent verbonden aan de sectie Finance van Erasmus School of Economics
Meer informatie

U kunt het volledige artikel van Trouw, 11 april 2024, hierboven downloaden.

U kunt het volledige artikel van BNR Nieuwsradio, 11 april 2024, hier lezen.  

U kunt de volledige aflevering van EenVandaag, 22 april 2024, hier bekijken. 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen