The Woman Who Escaped the Death Penalty

Lezing door Susan Kigula
Arie Kers

Meer dan een 25.000 mensen zitten wereldwijd in de dodencel en er worden jaarlijks zo’n 650 executies uitgevoerd. Hoe voelt het om in zo’n cel terecht in te komen? Waar denk je aan als je weet dat elke dag je laatste kan zijn? In de lezing The Woman Who Escaped the Death Penalty vertelt de Oegandese Susan Kigula haar verhaal. Zij zat 19 jaar in de dodencel, studeerde daar rechten, en pleitte zichzelf en medegevangenen vrij.

Terwijl in Nederland de doodstraf al in 1870 werd afgeschaft en ook grondwettelijk en verdragsrechtelijk onmogelijk is gemaakt, is deze in veel landen, zoals de VS, China en Egypte, nog altijd een geaccepteerde manier van straffen. Voor een deel van de wereldbevolking is dit dus nog steeds de dagelijkse realiteit. Zo ook in Oeganda. Wat doe je dan, als je veroordeeld wordt tot de dodencel? Accepteer je je lot of vecht je ertegen?

The Woman Who Escaped the Death Penalty

Spreker
Susan Kigula
In 2002 wordt Susan Kigula schuldig bevonden voor de moord op haar echtgenoot en tot de dood veroordeeld. Jarenlang spendeert ze in de dodencel zonder te weten wanneer (en of) het vonnis voltrokken zal worden. Achter de tralies studeert ze rechten, daagt ze de staat en na een jarenlange procedure komt ze in 2016 vrij. Nu komt ze op voor tot de dood veroordeelden en duurt haar strijd tegen de doodstraf voort.
Meer informatie

Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met Paula en Jan Banning/HAL (Holland Amerika Lijn) en wordt georganiseerd door Studium Generale, JFR (Juridische Faculteitsvereniging Rotterdam), en CIA (Criminologie In Actie).

Fotograaf Jan Banning maakte voor zijn reeks Law & Order foto’s van ter dood veroordeelden en cellencomplexen. Hij maakte portretten van Susan Kigula toen ze in de cel zat en net na haar vrijlating.

Gerelateerde links
Meer evenementen van Studium Generale

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen