Zijn meer zzp'ers slecht voor de inkomsten van de staat?

Zijn meer zzp'ers slecht voor de inkomsten van de staat?

Woensdag 29 oktober 2014. maakte Casper de Vries, hoogleraar monetaire economie aan Erasmus School of Economics, deel uit van het economenpanel van BNR nieuwsradio. Samen met de hoogleraren Sylvester Eijffinger (Tilburg University) en Barbara Baarsma (UvA) geven zij commentaar op het nieuws dat het kabinet de wildgroei aan ZZP-ers wil indammen. Daarom gaat het de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en de mkb-winstvrijstelling tegen het licht houden. 

Daarnaast geeft het drietal een reactie op de tests die door de Europese Centrale Bank (ECB) zijn gedaan. Deze onderzoeken vormen de zogeheten Comprehensive Assessment, het definitieve oordeel over de bankensector in de eurozone.

De Vries is het niet eens met de koers die het kabinet nu volgt omtrent het indammen van de ZZP-ers. ‘Het kabinet lijkt nu te kiezen voor werkeloosheid, dit is echter niet de oplossing. Men moet juist zoeken naar een tussenvorm, een ‘sociale voorzieningen light’. Aldus de Vries.

Wat de test van de ECB betreft, zegt de Vries het volgende: ‘Een gemiste kans is dat er niet voor een hoger bedrag is afgedwongen om te herkapitaliseren. Banken hebben nog steeds te weinig kapitaal, daardoor schort het, zeker in Zuid-Europese landen, aan de kredietverlening.’ 

Meer informatie

Klik hier om het hele fragment te beluisteren bij BNR Nieuwsradio. d.d. 29 oktober 2014.