Zo moeder, zo dochter?

door: Ruud Zuidgeest
A person braiding the hair of a child
A person braiding the hair of a child

Ouders zouden hun eigen ambities niet te veel moeten projecteren op hun kinderen en zich niet onnodig veel met hen moeten identificeren, dat hoor je vaak zeggen. Voor de btw is de laatste tijd veel geprocedeerd over een vraagstuk dat haaks staat op dit nobele streven om je kind toch vooral zichzelf te laten zijn.

Kan een dochtervennootschap voor de btw een vaste inrichting zijn van haar aandeelhouder? Natuurlijk is er voor de btw een ander belang voor deze stelling, namelijk de directe heffingsbevoegdheid van omzetbelasting in een lidstaat. Al in 1997 heeft het Europese Hof van Justitie in het DFDS-arrest beslist dat een dochter onder bepaalde omstandigheden inderdaad als een buitenlandse vaste inrichting van de aandeelhouder kan worden gezien.

‘Fiscaal rationele oplossing’

Die beslissing werd genomen in het kader van een ‘fiscaal rationele oplossing’. Zonder de kunstgreep om de dochtervennootschap in het Verenigd Koninkrijk te zien als een vaste inrichting van de aandeelhouder die in Denemarken was gevestigd, zou helemaal geen btw worden geheven.

Korter geleden, namelijk in 2020, is dezelfde vraag aan bod gekomen in het arrest Dong Yang Electronics. Volgens het Hof van Justitie betekende het feit dat een Koreaanse moedervennootschap een dochtervennootschap in Polen bezat, niet automatisch dat zij zelf in Polen een vaste inrichting had.

Vorige maand, in april 2022, heeft het Hof van Justitie zich opnieuw uitgesproken over dit vraagstuk in het arrest Berlin Chemie. De Roemeense kleindochtervennootschap van Berlin Chemie was echter volgens het hof niet aan te merken als een filiaal van haar Duitse moedervennootschap. Uiteindelijk is het dus ook gewoon een kwestie van loslaten, tenzij er hele rare dingen dreigen te gebeuren.

Lees ook

Hoe zit het eigenlijk met jouw pensioen, en de btw?

Niet echt een vraag om aan studenten te stellen, dat snap ik natuurlijk ook wel. Toch is er de laatste jaren veel te doen over btw en pensioenfondsen.
Person stacking money

Niet om te lachen – btw-behandeling van zonnepanelen en lachgas in het Belastingplan 2023

Mr. drs. John Gruson, wetenschappelijk docent indirecte belastingen bij Erasmus School of Economics heeft een blog geschreven over de (toekomstige) btw
Lachgas

Rommelige autobelastingen

In de sfeer van de indirecte belastingen draait het vooral om de btw, de accijnzen en de invoerrechten.
Cars on the road

Ticket to ride – de btw-behandeling van een city card

Mr.drs. John Gruson, wetenschappelijk docent indirecte belastingen, heeft een blog geschreven over de (toekomstige) btw-behandeling van city-cards.
Image of a tram

Opruimen in de btw

Een voorstel om groenten en fruit lager te belasten ofwel tegen 0% btw.
Apples in a wooden box

Het Europees Openbaar Ministerie: een nieuw strijdmiddel tegen btw-fraude

Tijdens de colleges komen de thema’s belastingontwijking en belastingfraude regelmatig aan bod.
Helicopter view of the city Rotterdam

Concerto 65 jaar, herstel van een systeemfout

De PS van Het Parool* van 27 november 2021 jl. opent met “65 jaar Concerto, zo’n elpee heeft vaak in vele levens gezeten”.
Hof van Justitie EU

BTW ondernemerschap commissarissen

Stel je bent belastingadviseur en je wordt vanwege je scherpe blik en kritische denkvermogen gevraagd
Image - Belastingdienst Envelop.jpg

Indirecte belastingen: meer dan alleen btw

De wereld van de indirecte belastingen lijkt zich bij velen binnen en buiten de fiscale wereld te beperken tot de btw...

‘De master Indirecte Belastingen: een aanrader voor studenten met interesse in economie en recht!’

Mijn naam is Carmen Noorlander, ik ben 22 jaar en student aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam.
Meer informatie

Ruud Zuidgeest is wetenschappelijk docent bij Erasmus School of Economics.

Gerelateerde opleiding
De masterspecialisatie Indirecte Belastingen richt zich op specifieke onderwerpen zoals verbruiksbelastingen in Europese context, douanerecht en milieubelasting

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen