Lidmaatschap Young Erasmus Academy

Student leunt op een hek en is in gesprek met een andere student in een groene campusomgeving.

Wil je lid worden van de Jonge Erasmus Academie? Lees meer over de selectiecriteria en procedure voor dit netwerk van ambitieuze jonge onderzoekers.

Het lidmaatschap geldt voor een periode van vijf jaar, ingaande op 1 januari van het jaar van selectie. Het lidmaatschap wordt gegeven op persoonlijke basis. Van de leden wordt verwacht dat zij gedurende de gehele lidmaatschapsperiode actief bijdragen aan de YEA-activiteiten en deelnemen aan EUR-brede discussies.

Nominatieprocedure

Ieder jaar in het najaar evalueren de Rector en de Academische Zaken contactpersoon het aantal nieuwe leden dat moet worden geselecteerd om het maximale aantal van 25 YEA-leden te behouden en een eerlijke vertegenwoordiging van alle faculteiten te garanderen.

De rector stuurt een uitnodiging naar de decanen, vice-decanen en de facultaire beleidsadviseurs op het gebied van onderzoek en onderwijs, waarin hij de faculteiten uitnodigt kandidaten voor te dragen voor het YEA-lidmaatschap. Elke faculteit mag twee personen voordragen, waarbij rekening wordt gehouden met de diversiteit onder de genomineerden. YEA verwelkomt diversiteit in alle vormen, als een aanwinst voor het cultiveren van een gezonde en veelzijdige uitwisseling en visie. Nominaties worden door de decanen gecoördineerd en ingediend bij yea@eur.nl.

Geschiktheid

De deelnamecriteria van het YEA zijn nauw gebaseerd op de richtlijnen van De Jonge Akademie (KNAW), artikel 3, en aangepast aan de context van de Erasmus Universiteit Rotterdam:

  • De genomineerde moet minder dan 10 jaar vóór de nominatie voor het YEA-lidmaatschap zijn gepromoveerd, gemeten vanaf de datum van de verdediging tot de datum waarop het lidmaatschap zou ingaan.
  • De nominatietermijn kan worden verlengd vanwege zwangerschap, ouderschap, zorgtaken, ziekte of opleiding tot klinisch specialist. De maximale totale verlengingsperiode bedraagt vijf jaar.
  • Een verlenging is ook toegestaan voor leden die deeltijdfuncties vervullen in meerdere klinische specialismeprogramma's. In dit geval kan een verlenging van maximaal vijf jaar worden verleend.
  • De genomineerde dient een universitair docent- of universitair hoofddocentfunctie te hebben bij de EUR of bij het Erasmus Medisch Centrum.
  • YEA accepteert expliciet diverse academische profielen.
  • Kandidaten kunnen voor maximaal twee rondes worden genomineerd.

Inhoud van de nominatie

De nominatie moet in het Engels zijn geschreven en het volgende bevatten:

  • Een nominatiebrief van de faculteitsdecaan, waarin gedetailleerd wordt beschreven op welke wijze de genomineerde aan de selectiecriteria voldoet (bijvoorbeeld een beschrijving van relevante academische bijdragen van de genomineerde op het gebied van onderzoek, onderwijs, betrokkenheid/impact en management/leiderschap, evenals de interesse van de genomineerde op beleidsgebied).
  • Een CV van de genomineerde, en een kort verhalend CV (max. 700 woorden) waarin wordt gereflecteerd op de academische bijdrage op het gebied van onderzoek, onderwijs, betrokkenheid/impact en management/leiderschap.
  • Een motivatiebrief (max. 500 woorden) van de genomineerde waarin wordt uitgelegd:
  • Waarom ze lid willen worden van YEA.
  • Op welke manier zij actief willen bijdragen aan YEA en haar werkgroepen, bij voorkeur ondersteund door voorbeelden van eerdere soortgelijke bijdragen elders.
  • Een voorstel voor een project dat bijdraagt aan de doelstellingen en werkgroepen van YEA en dat aansluit bij de strategische doelstellingen van de EUR (bijvoorbeeld een beleidsbijdrage, een initiatief rond het thema Wetenschap en Maatschappij, of een interdisciplinair project).

Al deze elementen van de nominatie moeten vóór de gecommuniceerde deadline worden samengevoegd in één pdf-bestand en worden verzonden naar yea@eur.nl.

Selectiecriteria

De selectiecriteria zijn nauw afgestemd op de richtlijnen van De Jonge Akademie (KNAW), artikel 5, en aangepast aan de context van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

1. Bij de beoordeling van de voordracht zoals hierboven beschreven zal de nadruk liggen op de volgende selectiecriteria:

  • de wetenschappelijke kwaliteit van de genomineerde;
  • de fascinatie van de genomineerde voor onderzoek, onderwijs, betrokkenheid/impact en management/leiderschap;
  • de wens om actief te zijn in YEA en daar interessante ideeën voor te hebben;
  • enthousiasme voor onderwerpen die relevant zijn voor de academische wereld en waar YEA zich op richt, zoals wetenschapsbeleid, kruisbestuiving tussen wetenschap en samenleving, interdisciplinaire samenwerking en teamwetenschap, internationalisering, erkenning en beloning, duurzaamheid, waarbij multidisciplinair denken wordt gedemonstreerd.

2. Bij de beoordeling van de selectiecriteria spelen de volgende elementen een rol. Er hoeft niet aan alle elementen te worden voldaan. In overeenstemming met de principes van erkenning en beloning verwelkomt YEA kandidaten met uiteenlopende carrières.

  • Kwaliteit en originaliteit van publicaties en andere wetenschappelijke output, blijkend uit tijdschriften, uitgeverijen en overzichtsartikelen;
  • Kwaliteit van het onderwijs, zoals blijkt uit onderwijsbeoordelingen, initiatieven voor onderwijsvernieuwing, impactonderwijs of onderwijsprijzen;
  • Publieke relevantie van onderzoek, zoals blijkt uit de beschrijving door de kandidaat van het verband tussen zijn onderzoek en publieke kwesties, waar relevant, de manieren waarop de kandidaat heeft geprobeerd een breder, niet-wetenschappelijk publiek bij zijn onderzoek te betrekken, en de outreach-activiteiten van de kandidaat heeft ondernomen en nog onderneemt (spin-off, zakelijke ondernemingen, populariseringsactiviteiten, valorisatie, zowel economisch als sociaal of cultureel en beleidsmatig, externe managementfuncties);
  • Externe erkenning, zoals blijkt uit uitnodigingen voor lezingen, lidmaatschap van wetenschappelijke commissies, redacties etc., alsmede fellowships, prijzen, beurzen, rekening houdend met wat mogelijk en gebruikelijk is in het betreffende vakgebied;
  • Wetenschappelijke onafhankelijkheid, ontwikkeling van de eigen onderzoeks-, onderwijs- en/of impactlijn;
  • Verbreding van wetenschappelijke ideeën en werk nadat de promovendus is gepromoveerd, niet beperkt tot één onderwerp;
  • Internationale oriëntatie, blijkend uit verblijf in het buitenland of samenwerking met collega's in het buitenland tijdens of na het promotiewerk, rekening houdend met wat mogelijk en gebruikelijk is in het betreffende vakgebied;
  • Het interdisciplinaire of multidisciplinaire karakter van het onderzoek;
  • Management- en Erasmiaanse leiderschapswaarden;
  • Effectiviteit van het wetenschappelijk werk, rekening houdend met onder meer de omvang van de onderzoeksaanstelling, de onderwijslast, het ouderschap van de kandidaat en andere factoren die een lager niveau van wetenschappelijke productiviteit kunnen verklaren;

Selectie procedure

Na de nominatiedeadline zal een interne jury, bestaande uit twee YEA-leden en de rector, alle nominaties beoordelen en bijeenkomen om een shortlist van genomineerden vast te stellen. De genomineerden op de shortlist worden uitgenodigd voor een kort fysiek interview. De sollicitatiegesprekken worden gevoerd in het Engels of Nederlands en richten zich op de aspecten genoemd in de selectiecriteria.

Na de interviews zal de interne jury beslissen welke genomineerden worden benoemd tot leden van het YEA-netwerk. Zij zullen bijzondere aandacht besteden aan en streven naar een eerlijke vertegenwoordiging van EUR-faculteiten, evenals diversiteit en evenwicht in de samenstelling van YEA-leden om de diversiteit te weerspiegelen die aanwezig is in de EUR-gemeenschap in termen van geslacht, etniciteit, nationaliteit, achtergrond, talent enz. .

De jury wordt ondersteund door de contactpersoon Academische Zaken van YEA. Deze persoon is geen stemgerechtigd lid van de jury, maar heeft een faciliterende en procesbewakende functie, om te waken over: 1) dat de regels met betrekking tot de selectie van nieuwe leden van de Jonge Erasmus Academie worden gevolgd, 2) de diversiteit van het YEA-lidmaatschap wordt voortgezet.

Na de beraadslaging worden de genomineerden zo spoedig mogelijk op de hoogte gesteld van de uitslag. Er zal een nieuwsbericht verschijnen over de nieuw benoemde YEA-leden.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen