Nederlands

Een nieuwe taal leren, is een nieuwe wereld ontdekken

Heb je de Nederlandse taal nodig voor je studie of loopbaan? Ga je binnenkort op reis en wil je je verstaanbaar maken? Of wil je Nederlands leren vanwege een andere reden? Het LTC helpt je graag op weg!  Het volledige aanbod Nederlands voor cursisten met een academische achtergrond (hbo/wo) vind je hier.

Let op: wil je op een hoger niveau starten? Doe dan altijd eerst een intake!

Taaltoets

Deze korte, mondelinge intake is bedoeld om vast te stellen aan welke cursus je kunt deelnemen. De toets kost €5,- en het resultaat kan alléén gebruikt worden om je in te schrijven voor een cursus Nederlands. Indien je een niveauverklaring nodig hebt, moet je een taalassessment doen.

Een taalassessment Nederlands is een uitgebreide toetsing van alle taalvaardigheden: lezen, luisteren, schrijven en spreken. Met een assessment kun je je taalbeheersingsniveau vaststellen. Als alle resultaten zijn verwerkt, ontvang je een verklaring waarin staat op welk niveau je de taal mondeling en schriftelijk beheerst. 

Taalcursus

Tijdens deze cursus leer je de basis van de Nederlandse taal, waarbij de nadruk ligt op de vaardigheden lezen, luisteren, schrijven en spreken in een alledaagse context. Nederlands A1 bestaat uit tien wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur. Het afsluitende examen vindt na afloop van de cursus plaats op een vooraf vastgestelde datum. Aan het einde van de cursus is de stof van één cursusniveau behandeld.

Eenmaal per jaar (in januari) organiseren wij een dubbele cursus (batch) Nederlands voor beginners. Tijdens deze cursus leer je de beginselen van de Nederlandse taal, waarbij de nadruk ligt op de vaardigheden lezen, luisteren, schrijven en spreken in een alledaagse context. De cursus bestaat uit 20 lessen van 2,5 uur. Voordeel is dat je tussendoor geen examen hoeft te doen. Je stroomt dus automatisch door van niveau beginners 1 naar niveau beginners 2. Aan het eind van het traject is de stof van twee cursusniveaus behandeld.   

 • Met afsluitend examen en certificaat. 
 • Wil je op de hoogte worden gehouden over nieuwe data, klik hier!

Tijdens deze cursus leer je de basis van de Nederlandse taal, waarbij de nadruk ligt op de vaardigheden lezen, luisteren, schrijven en spreken in een alledaagse context. Nederlands A1 & A2.1 bestaat uit tien wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur. Het afsluitende examen vindt na afloop van de cursus plaats op een vooraf vastgestelde datum. Aan het einde van de cursus is de stof van één cursusniveau behandeld.

Deze cursus is een vervolg op de cursus Nederlands A1. Tijdens deze cursus bouw je verder op de eerder geleerde onderwerpen van de Nederlands taal, waarbij de nadruk ligt op de vaardigheden lezen, luisteren, schrijven en spreken in een alledaagse context. Nederlands A2.1 bestaat uit tien wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur. Het afsluitende examen vindt na afloop van de cursus plaats op een vooraf vastgestelde datum. Aan het einde van de cursus is de stof van één cursusniveau behandeld.

Deze cursus is een vervolg op de cursus Nederlands A2.1. Tijdens deze cursus bouw je verder op de eerder geleerde onderwerpen van de Nederlandse taal, waarbij de nadruk ligt op de vaardigheden lezen, luisteren, schrijven en spreken in een alledaagse context. Nederlands A2.2 bestaat uit tien wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur. Het afsluitende examen vindt na afloop van de cursus plaats op een vooraf vastgestelde datum. Aan het einde van de cursus is de stof van één cursusniveau behandeld.

Deze cursus is een vervolg op de cursus Nederlands A2.2. Tijdens deze cursus bouw je verder op de eerder geleerde onderwerpen van de Nederlandse taal, waarbij de nadruk ligt op de vaardigheden lezen, luisteren, schrijven en spreken in een alledaagse context. Nederlands B1.1 bestaat uit tien wekelijkse bijeenkomsten van 3 uur. Het afsluitende examen vindt na afloop van de cursus plaats op een vooraf vastgestelde datum. Aan het einde van de cursus is de stof van één cursusniveau behandeld.

Eenmaal per jaar (in januari) organiseren wij een dubbele cursus (batch) Nederlands voor half gevorderden. Tijdens deze cursus leer je de beginselen van de Nederlandse taal, waarbij de nadruk ligt op de vaardigheden lezen, luisteren, schrijven en spreken in een alledaagse context. De cursus bestaat uit 20 lessen van 2,5 uur. Voordeel is dat je tussendoor geen examen hoeft te doen. Je stroomt dus automatisch door van niveau B1.1 naar niveau B1.2. Aan het eind van het traject is de stof van twee cursusniveaus behandeld.   

 • Met afsluitend examen en certificaat. 
 • Wil je op de hoogte worden gehouden over nieuwe data, klik hier!

Deze cursus is een vervolg op de cursus Nederlands B1.1. Tijdens deze cursus bouw je verder op de eerder geleerde onderwerpen van de Nederlandse taal, waarbij de nadruk ligt op de vaardigheden lezen, luisteren, schrijven en spreken in een alledaagse context. Nederlands B1.2 bestaat uit tien wekelijkse bijeenkomsten van 3 uur. Het afsluitende examen vindt na afloop van de cursus plaats op een vooraf vastgestelde datum. Aan het einde van de cursus is de stof van één cursusniveau behandeld.

Deze cursus is een vervolg op de cursus Nederlands B1.2. Tijdens deze cursus bouw je verder op de eerder geleerde onderwerpen van de Nederlandse taal, waarbij de nadruk ligt op de vaardigheden lezen, luisteren, schrijven en spreken in een alledaagse context. Nederlands B2.1 bestaat uit tien wekelijkse bijeenkomsten van 3 uur. Het afsluitende examen vindt na afloop van de cursus plaats op een vooraf vastgestelde datum. Aan het einde van de cursus is de stof van één cursusniveau behandeld.

Deze cursus is een vervolg op de cursus Nederlands B2.1. Tijdens deze cursus bouw je verder op de eerder geleerde onderwerpen van de Nederlandse taal, waarbij de nadruk ligt op de vaardigheden lezen, luisteren, schrijven en spreken in een alledaagse context. Nederlands B2.2 bestaat uit tien wekelijkse bijeenkomsten van 3 uur. Het afsluitende examen vindt na afloop van de cursus plaats op een vooraf vastgestelde datum. Aan het einde van de cursus is de stof van één cursusniveau behandeld.

Deze cursus is een vervolg op de cursus Nederlands B2.2. Tijdens deze cursus bouw je verder op de eerder geleerde onderwerpen van de Nederlandse taal, waarbij de nadruk ligt op de vaardigheden lezen, luisteren, schrijven en spreken in een alledaagse context. Nederlands B2.2 bestaat uit tien wekelijkse bijeenkomsten van 3 uur. Het afsluitende examen vindt na afloop van de cursus plaats op een vooraf vastgestelde datum. Aan het einde van de cursus is de stof van één cursusniveau behandeld.

Deze cursus is een vervolg op de cursus Nederlands C1.1. Tijdens deze cursus bouw je verder op de eerder geleerde onderwerpen van de Nederlandse taal, waarbij de nadruk ligt op de vaardigheden lezen, luisteren, schrijven en spreken in een alledaagse context. Nederlands C1.1 bestaat uit tien wekelijkse bijeenkomsten van 3 uur. Het afsluitende examen vindt na afloop van de cursus plaats op een vooraf vastgestelde datum. Aan het einde van de cursus is de stof van één cursusniveau behandeld.

In deze cursus wordt niet of nauwelijks geschreven maar ga je discussiëren over actuele onderwerpen en bespreek je interessante teksten. Elke les leer je een paar  nieuwe uitdrukkingen en of spreekwoorden. Nederlands Spreekvaardigheid bestaat uit tien wekelijkse bijeenkomsten van 2 uur. Er is geen afsluitend examen maar tijdens de cursus geeft de docent feedback op je spreekvaardigheid.

Er zijn diverse opties voor een taalcursus Nederlands voor EUR-medewerkers met een afsluitend examen en een certificaat. De volgende niveaus worden op dit moment aangeboden:

 • Nederlands A1 (voor beginners) 
 • Nederlands A2.1
 • Overige niveaus in overleg
 • Wil je op de hoogte worden gehouden over nieuwe data, klik hier!

Meer informatie over het aanbod Nederlands voor medewerkers.

Als student of medewerker van de Erasmus Universiteit kun je een jaarlicentie aanschaffen voor het online programma Rosetta Stone. Met dit programma kun je zelfstandig en online de Nederlandse taal leren. Dat vraagt wel discipline en doorzettingsvermogen. Het online programma is ook geschikt voor het op peil houden van je taalbeheersing. Goed om te weten is dat alle taalvaardigheden, zoals spreken, luisteren, lezen en schrijven, aan bod komen. Je kunt het gehele jaar een licentie aanschaffen via de webshop. 

 • Er is geen afsluitend examen en je ontvangt geen certificaat.
 • Meer informatie over de online cursus Nederlands (en het overige aanbod van Rosetta Stone) kun je vinden in onze factsheet: online taalcursus.

Wil je graag de Nederlandse taal leren maar heb je gedurende het jaar nooit tijd? Of vind je een 10-weekse cursus te lang? Dan is deze cursus wat voor jou! Tijdens de online zomercursus Nederlands voor beginners leer je in 2 weken wat je anders in 10 weken leert. Deze A1 cursus bestaat uit tien dagelijkse bijeenkomsten van 3 uur. Het afsluitende examen vindt na afloop van de cursus plaats op vrijdag 13 augustus. Aan het einde van de cursus is de stof van één cursusniveau behandeld.

 • Met afsluitend examen en certificaat.
 • Meer informatie over de zomercursus Nederlands A1 kun je vinden in onze factsheet.
 • Wil je op de hoogte worden gehouden over nieuwe data, klik hier!

Academisch schrijven

Wil je oefenen met het schrijven van een wetenschappelijke tekst in het Nederlands? Gebruik dan deze het online hoorcollege als voorbereiding op het schrijven van je scriptie of paper.

Wil je oefenen met het schrijven van een wetenschappelijke tekst in het Nederlands? Gebruik dan deze online cursus met feedback als voorbereiding op het schrijven van je scriptie of paper.

 • Meer informatie over Academisch schrijven (4 weken) kun je vinden in onze factsheet.
 • Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Loop je tegen problemen aan bij het schrijven van een paper of je scriptie in het Nederlands en wil je gerichte feedback op je eigen tekst, maar is een cursus volgen is geen optie voor je? Maak dan gebruik van een schrijfcoach die je individuele feedback geeft op een door jou geschreven tekst. Je kunt hierbij denken aan: grammaticale kwesties, formuleringen, structuur, woordcombinaties, alinea-indeling. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Vanzelfsprekend levert het Language & Training Centre ook graag maatwerk op verzoek van en in overleg met faculteiten, afdelingen, studenten of bedrijven. Maatwerk kunnen we onderverdelen in:

 • Individueel

  Het is mogelijk om een individuele taaltraining te volgen. Een individuele taaltraining sluit precies aan bij je wensen en behoeften. Het LTC stelt een persoonlijk trainingstraject op. Je doorloopt dit traject onder begeleiding van een ervaren docent.
   
 • Groep
  Het is mogelijk om een cursus op maat in te kopen. Deze wordt in overleg afgestemd op de wensen en behoeften van de deelnemers. Dit is al mogelijk voor groepen vanaf 3 personen.

Voor meer informatie over assessments & cursussen op maat of een oriënterend gesprek kun je contact opnemen via ltc@eur.nl. Om de aanvraag te kunnen verwerken vragen wij je om duidelijk aan te geven om welke taal het gaat en wat de wensen en behoeften zijn.

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen