Evenementen bij Erasmus Universiteit Rotterdam
Van academische ceremonies tot Eurekaweek

Evenementen

Universitaire plechtigheden

De Erasmus Universiteit Rotterdam organiseert elk jaar verschillende academische evenementen, die zijn gaan behoren tot de tradities van de universiteit.

 • Laurenskerk tijdens Opening Academisch Jaar

  Opening Academisch Jaar
  Dit evenement vindt ieder jaar plaats op de eerste maandag van september. Tijdens de Opening Academisch Jaar spreken de voorzitter van het College van Bestuur en een aantal gastsprekers over het centrale thema, dat ieder jaar wisselt. Ook worden de Onderwijs- en Onderzoeksprijs uitgereikt aan excellente docenten en wetenschappers van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

 • Global health’ thema van 102e dies natalis

  Dies Natalis
  De Dies Natalis is de viering van de verjaardag van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Op 8 november 1913 werd in de toenmalige Doelen in Rotterdam de Nederlandsche Handels-Hoogeschool (NHH) opgericht, de eerste rechtsvoorganger van de universiteit. Tijdens de viering in de aula verzorgt de rector magnificus de dies-rede. Daarnaast reikt de universiteiten eredoctoraten uit aan toonaangevende wetenschappers. Net als bij de Opening Academisch Jaar begint de bijeenkomst met de binnenkomst van de cortèges; optochten van respectievelijk de hoogleraren (in toga), bestuurders en de studie-en studentenverenigingen.

 • Eredoctor Navi Pillay: Hou vast aan normen en waarden van

  De Mandeville lezing
  De Mandeville lezing is vernoemd naar de in Rotterdam geboren filosoof en arts Bernard Mandeville (1670-1733). Vanaf 2016 is hieraan een eredoctoraat verbonden van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De eredoctor ontvangt de kappa met speld en een bul. Tot en met 2015 was aan de lezing het maatschappelijk equivalent van een eredoctoraat verbonden, als blijk van waardering voor de grote maatschappelijke verdiensten van een persoon uit binnen - of buitenland. De lezing is een initiatief van de Erasmus Universiteit Rotterdam, het Rotterdamse bedrijfsleven (Club Rotterdam) en het Erasmus Trustfonds.

Corporate evenementen

Naast de officiële academische plechtigheden organiseert de universiteit een aantal corporate evenementen. Bij deze evenementen staan verschillende strategische thema’s centraal, zoals talentontwikkeling en het belang van diversiteit.

 • Studenten op het gras tijdens de Eurekaweek

  Eurekaweek
  Tijdens deze introductieweek leren kersverse Rotterdamse studenten de universiteit en de stad goed kennen. 

 • New Year's reception 2017

  Nieuwjaarsreceptie
  Een bijeenkomst voor medewerkers en relaties van de universiteit, waarbij de ambities voor het komende jaar besproken worden. Lees meer over de Nieuwjaarsreceptie.

 • Erasmus Charity Run
  Elk jaar nemen studenten en medewerkers van de EUR deel aan de Rotterdamse marathon (10,5 en 42,195 km). Zo halen ze geld op voor het Erasmus Scholarship Fund. Lees meer over de Erasmus Charity Run.

 • Talent Day 2018

  Talent Day
  Tijdens de Talent Day eert de Erasmus Universiteit succesvolle wetenschappers en haar meest talentvolle studenten. Lees meer over de prijzen en laureaten.

 • Internationale Vrouwendag

  Internationale Vrouwendag
  Op Internationale Vrouwendag (8 maart) worden wereldwijd de sociale, economische, culturele en politieke inzet van vrouwen gevierd. De EUR is ervan overtuigd dat diversiteit onder studenten en werknemers belangrijk is om onze ambities te bereiken. Lees meer over Internationale Vrouwendag aan de EUR.

 • Students with glowsticks at HeartBeat Festival 2019

  HeartBeat Festival
  Studenten en medewerkers van de universiteit genieten van goede muziek en goed eten tijdens dit festival aan de start van het nieuwe academische jaar. Lees meer over het HeartBeat Festival.

 • Rotterdamlezing: vanaf balkon Arminiuskerk

  De Rotterdam Lezing
  De Rotterdam Lezing wordt sinds 2003 jaarlijkse georganiseerd door de Erasmus Universiteit Rotterdam. De Rotterdam Lezing is een cadeau van de universiteit aan de stad. De Rotterdamlezingen hebben altijd een scherp oog voor de meest actuele vragen voor Rotterdam. 

Science Meets City: het 21ste lustrum van de Erasmus Universiteit Rotterdam

In het collegejaar 2018-2019 vierden we ons 105-jarig bestaan. In dit lustrumjaar organiseerden we vele activiteiten, van wetenschapsfestivals tot debatten. Tijdens al deze evenementen stond de ontmoeting tussen de wetenschap en de stad centraal.