Evenementen bij Erasmus Universiteit Rotterdam

Van academische ceremonies tot Eurekaweek
Wopke Hoekstra en publiek bij Dies Natalis 2019

De Erasmus Universiteit Rotterdam organiseert elk jaar verschillende academische evenementen, die zijn gaan behoren tot de tradities van de universiteit. Naast de officiële academische plechtigheden organiseert de universiteit een aantal evenementen. Hierbij staan verschillende strategische thema’s centraal, zoals talentontwikkeling en het belang van diversiteit.

Kijk voor alle activiteiten, zoals congressen, promoties en lezingen in onze agenda.

Universitaire plechtigheden

 • Opening Academisch Jaar

  Dit evenement vindt ieder jaar plaats op de eerste maandag van september. Tijdens de Opening Academisch Jaar spreken de voorzitter van het College van Bestuur en een aantal gastsprekers over het centrale thema, dat ieder jaar wisselt. Ook worden de Onderwijs- en Onderzoeksprijs uitgereikt aan excellente docenten en wetenschappers van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

  Laurenskerk tijdens Opening Academisch Jaar
 • Dies natalis

  De dies natalis is de viering van de verjaardag van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Op 8 november 1913 werd de Nederlandsche Handels-Hoogeschool (NHH) opgericht, de eerste rechtsvoorganger van de universiteit. Tijdens de viering in de aula verzorgt de rector magnificus de dies-rede. Daarnaast reikt de universiteit eredoctoraten uit aan toonaangevende wetenschappers. Net als bij de Opening Academisch Jaar begint de bijeenkomst met de binnenkomst van de cortèges; optochten van respectievelijk de hoogleraren (in toga), bestuurders en de studie-en studentenverenigingen.

  Global health’ thema van 102e dies natalis

Evenementen

 • Rotterdamlezing

  Rotterdamlezing wordt sinds 2003 jaarlijkse georganiseerd door de Erasmus Universiteit Rotterdam. Rotterdamlezing is een cadeau van de universiteit aan de stad. Rotterdamlezingen hebben altijd een scherp oog voor de meest actuele vragen voor Rotterdam. 

  Rotterdamlezing: vanaf balkon Arminiuskerk
 • Eurekaweek

  Tijdens deze introductieweek leren kersverse Rotterdamse studenten de universiteit en de stad goed kennen. 

  Studenten op het gras tijdens de Eurekaweek
 • Erasmus Charity Run

  Elk jaar nemen studenten en medewerkers van de EUR deel aan de Rotterdamse marathon (10,5 en 42,195 km). Zo halen ze geld op voor het Erasmus Scholarship Fund. Lees meer over de Erasmus Charity Run.

 • HeartBeat Festival

  Op 13 juni 2024 vindt de achtste editie van het HeartBeat Festival plaats: een festival voor studenten, medewerkers en alumni, om het lustrum van de universiteit te vieren.

  Publiek en het podium tijdens het HeartBeat Festival
 • Internationale Vrouwendag

  Op Internationale Vrouwendag (8 maart) worden wereldwijd de sociale, economische, culturele en politieke inzet van vrouwen gevierd. De EUR is ervan overtuigd dat diversiteit onder studenten en werknemers belangrijk is om onze ambities te bereiken. Lees meer over Internationale Vrouwendag aan de EUR.

  Internationale Vrouwendag
 • Rotterdam Pride week

  Elk jaar in juni vindt de Rotterdam Pride week plaats, om de culturele en sexuele diversiteit in Rotterdam te vieren.

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen