Evenementen bij Erasmus Universiteit Rotterdam

Van academische ceremonies tot Eurekaweek

Universitaire plechtigheden

De Erasmus Universiteit Rotterdam organiseert elk jaar verschillende academische evenementen, die zijn gaan behoren tot de tradities van de universiteit.

 • Opening Academisch Jaar
  Dit evenement vindt ieder jaar plaats op de eerste maandag van september. Tijdens de Opening Academisch Jaar spreken de voorzitter van het College van Bestuur en een aantal gastsprekers over het centrale thema, dat ieder jaar wisselt. Ook worden de Onderwijs- en Onderzoeksprijs uitgereikt aan excellente docenten en wetenschappers van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

 • Dies natalis
  De dies natalis is de viering van de verjaardag van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Op 8 november 1913 werd in de toenmalige Doelen in Rotterdam de Nederlandsche Handels-Hoogeschool (NHH) opgericht, de eerste rechtsvoorganger van de universiteit. Tijdens de viering in de aula verzorgt de rector magnificus de dies-rede. Daarnaast reikt de universiteiten eredoctoraten uit aan toonaangevende wetenschappers. Net als bij de Opening Academisch Jaar begint de bijeenkomst met de binnenkomst van de cortèges; optochten van respectievelijk de hoogleraren (in toga), bestuurders en de studie-en studentenverenigingen.

Evenementen

Naast de officiële academische plechtigheden organiseert de universiteit een aantal evenementen. Hierbij staan verschillende strategische thema’s centraal, zoals talentontwikkeling en het belang van diversiteit. Kijkt u voor alle activiteiten, zoals congressen, promoties en lezingen in onze agenda.

 • Rotterdamlezing
  Rotterdamlezing wordt sinds 2003 jaarlijkse georganiseerd door de Erasmus Universiteit Rotterdam. Rotterdamlezing is een cadeau van de universiteit aan de stad. Rotterdamlezingen hebben altijd een scherp oog voor de meest actuele vragen voor Rotterdam. 

 • Eurekaweek
  Tijdens deze introductieweek leren kersverse Rotterdamse studenten de universiteit en de stad goed kennen. 

 • Erasmus Charity Run
  Elk jaar nemen studenten en medewerkers van de EUR deel aan de Rotterdamse marathon (10,5 en 42,195 km). Zo halen ze geld op voor het Erasmus Scholarship Fund. Lees meer over de Erasmus Charity Run.

 • Internationale Vrouwendag
  Op Internationale Vrouwendag (8 maart) worden wereldwijd de sociale, economische, culturele en politieke inzet van vrouwen gevierd. De EUR is ervan overtuigd dat diversiteit onder studenten en werknemers belangrijk is om onze ambities te bereiken. Lees meer over Internationale Vrouwendag aan de EUR.

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen