Daniel over Braziliaans Carnaval

Het hele jaar door ga je netjes gekleed, maar met carnaval kun je aantrekken wat je wilt.

Daniel Maciel Biato

Student Rotterdam School of Management

Het Braziliaans carnaval (9 – 14 februari 2018) is een jaarlijks feest dat het begin van de vastentijd markeert (40 dagen voor Pasen). Grote en kleine optochten trekken door straten vol toeschouwers, en iedereen mag meedoen. Carnaval is het bekendste feest in Brazilië.

Historisch gezien is het Braziliaans carnaval de overgang naar de vastentijd, die 40 dagen voor Pasen begint. Deze betekenis is verloren gegaan, omdat carnaval tegenwoordig vooral gaat over het vieren van het leven en gelukkig zijn. Brazilië is een groot land, en elke regio kent zijn eigen manier van carnaval vieren. In Rio vieren we het bijvoorbeeld met elkaar op straat, São Paolo heeft een grote optocht en in het noordoosten gaat iedereen naar één stad waar mensen samen feesten. Je ziet ook blocos, of blokken. Er zijn speciale groepen, zogenoemde blokken, die elk een eigen identiteit en muziekstijl hebben, gericht op verschillende soorten mensen. Zo zijn er blocos voor kinderen, ouderen, LGBTQ+, enzovoort. Ze hebben auto's met muziek en bands. En iedereen volgt ze al dansend en drinkend, terwijl ze naar de muziek luisteren of muziek maken. Blocos lopen hun eigen route door de stad en hebben hun eigen begin- en eindtijden. Logisch dus dat de stad volledig is afgesloten en dat je alleen nog maar lopend ergens kunt komen!

Mensen verkleden zich ook. Maar ze pakken zich niet dik in, omdat het heel erg warm is. Je wilt niet te veel stof gebruiken. De kleren en kostuums zijn er eigenlijk voor de grap, maar sommigen gaan daar heel ver in. Ik verwacht dit jaar wel een Donald Trump-kostuum te zien. Kostuums zijn eigenlijk een grappige manier om verbinding te maken met mensen. Je maakt veel vrienden wanneer je uitgaat. Mensen zeggen wel: het hele jaar door ga je netjes gekleed, maar met carnaval kun je aantrekken wat je wilt. Mijn leukste herinnering is aan de keer dat ik naar Rio ging voor carnaval. Toen het vliegtuig was geland en ik de gate uitliep, was de carnavalssfeer zo uitbundig dat die zelfs in de luchthaven was doorgedrongen. Er was een feest bij de gate en in de incheckhal. Het was een ontvangst die ik nooit zal vergeten. Carnaval was overal.

Voor mij gaat het vieren van carnaval over het vieren van verbondenheid. Over hoe mensen die domme formaliteiten achterwege laten. Het geeft niet dat ik je nog niet ken, ik kan je nu gelijk leren kennen. Het is een viering van verbondenheid en geluk. Het is wanneer Brazilië zich van zijn gelukkigste kant laat zien. En hoewel het geen religieus feest is, is het wel heilig. Mensen tellen de dagen af tot carnaval, niemand werkt en iedereen verheugt zich er net zo op als op Kerstmis. Carnaval leert ons dat formaliteiten op een bepaalde manier wel goed zijn, maar dat het vooral gaat om verbinding maken. Als formaliteiten je in de weg staan bij het contact maken met mensen, moet je dingen anders doen. Als je geen verbinding kunt maken, is er iets mis. Bovendien is het goed om af en toe gek te doen! Gek doen is gezond.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen