Ou Lin over Moon Festival/ Midherfstfestival

Oorspronkelijk was het Midherfstfestival bedoeld om de oogsten van dat jaar te vieren en dankbaarheid te tonen. Tegenwoordig is het samenkomen van families een centraal thema.

Ou Lin

Financial Policy Analyst, Corporate Planning & Control

Het Midherfstfestival, of Chinees Maanfeest, is een oogstfeest dat in Azië door veel mensen wordt gevierd. Het feest valt op de 15e dag van de achtste maand van de maankalender, tijdens volle maan. Gezinnen komen samen voor de maaltijd en delen Maancakes.

Ou Lin: "Er gaan veel verhalen over de oorsprong van het Midherfstfestival of Maanfeest, dat Chinezen overal ter wereld elk jaar vieren. Mijn favoriete verhaal gaat over goden, net zoals bij de Grieken. Er was eens een man die een prachtige vrouw had en door iedereen in het hemelse rijk werd benijd. Hij was de lieveling van de keizer. Op een dag werden hij en zijn vrouw naar de aarde gestuurd om te leven als gewone stervelingen. In een zeker jaar verschenen tien zonnen aan de hemel die samen enorme rampen veroorzaakten voor de mensen. Rivierbeddingen droogden op en oogsten gingen verloren. Maar de man was een uitstekend boogschieter. De keizer gaf hem daarom het bevel negen zonnen neer te schieten, zodat er maar één overbleef. Als blijk van bewondering werd hem het onsterfelijkheidselixer geschonken, maar hij moest het goed verstoppen. Op een dag, toen de man was gaan jagen, dronk zijn vrouw het elixer. Toen de man thuis kwam, realiseerde hij zich wat ze had gedaan, omdat ze begon te zweven, steeds hoger en hoger, tot ze wegdreef. Zijn liefde voor haar was zo groot dat hij zelfs probeerde haar neer te schieten. Uiteindelijk vloog ze naar de maan. De keizer had medelijden met de man die op aarde achterbleef en liet een paleis voor hem bouwen en hij maakte de man ook onsterfelijk. Op de 15e dag van de achtste maand (van de maankalender) kan hij zijn vrouw bezoeken.

Oorspronkelijk was het Midherfstfestival bedoeld om de oogsten van dat jaar te vieren en dankbaarheid te tonen. Tegenwoordig is het samenkomen van families om de maaltijd te delen het centrale thema.

Ik vier het Midherfstfestival niet heel uitgebreid. We komen als familie samen en delen thuis een feestmaal dat door mijn ouders is bereid. We maken ook de traditionele Maancake. Deze cake wordt gemaakt van bonen, dadels en lotusbloemen, met in het midden een ei of eendenei. Deze traditie is echter aan het verdwijnen, en de meeste mensen kopen een Maancake in de winkel. We snijden de Maancake in stukken en delen die met elkaar. Het ei in het midden symboliseert de maan en de ronde vorm van de cake verwijst naar families die samenkomen. In China is het ook gebruikelijk dat kinderen lantaarns maken in verschillende kleuren, waarop ze gedichten of wensen schrijven.

Omdat het Midherfstfestival hoofdzakelijk een familieaangelegenheid is, wordt het in Nederland niet openbaar gevierd. Vorig jaar heeft de Chinese studentenvereniging CSA een feest georganiseerd in Club Nora met als thema het Midherfstfestival. Hoewel het geen traditionele viering was, hadden ze ook Maancake."

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen