Pim van Nugteren

Zonder de studie Algemene Cultuurwetenschappen was ik dan ook waarschijnlijk nooit gekomen waar ik nu ben.
Pim Nugteren
Alumnus ACW en online marketeer bij Koninklijk Theater Carré

De culturele omnivoor

"Na mijn HBO-studie Communicatie & Multimedia Design wilde ik geen 9 tot 5-baan, maar verder studeren. Maar wat? Na een proefcollege Algemene Cultuurwetenschappen op de Open Dag van de Erasmus Universiteit was die vraag snel beantwoord. Professor Koen van Eijk vertelde er over de ‘culturele omnivoor’ en ik hing vanaf het eerste moment aan zijn lippen. De keuze was daarna dan ook snel gemaakt. Het leuke proefcollege bleek gelukkig geen uitzondering te zijn. De professoren weten waar ze het over hebben doordat ze zelf nog dagelijks in het veld actief zijn, en beschikken allemaal over het unieke talent om de stof op een boeiende en interactieve manier over te brengen. En de economische vakken, waar ik in eerste instantie nogal tegenop keek, bleken juist een toevoeging te zijn aan de overige studiestof."

Op de hoogte van ontwikkelingen in de culturele sector

"Na ACW vond ik mijn eerste baan bij de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, waar ik de online marketing verzorgde: zaken als de website, mailings, de verschillende social kanalen, Google Analytics en Google Adwords. Ook gaf ik rondleidingen, dacht ik mee over offline marketing uitingen en ondersteunde ik de afdeling Educatie. Dat ik ACW gestudeerd had gaf me een grote voorsprong in het solliciteren voor deze baan. Doordat de studie werkt met actuele onderzoeken en aandacht besteedt aan ontwikkelingen in de beroepspraktijk was ik goed op de hoogte van wat speelde in de culturele sector (bijvoorbeeld de opkomst van social media als vast onderdeel van de marketingmix en het opkomende cultural entrepreneurship in tijden van bezuinigingen)."

Aan de slag bij het bekendste theater van Nederland

"Na anderhalf jaar zag ik op LinkedIn dat er bij Koninklijk Theater Carré in Amsterdam een baan vrij zou komen op de marketingafdeling. Een paar telefoontjes later zat ik bij de directeur op kantoor en kreeg ik de unieke kans om mijn werkzaamheden bij het bekendste en mooiste theater van Nederland voort te zetten. In mijn dagelijkse werkzaamheden maak ik nog veel gebruik van de dingen die ik in de bachelor ACW heb geleerd. Zo heb ik in de minor veel geleerd over de invloed die verschillende media kunnen hebben op onze maatschappij. Ik gebruik deze theorieën nog dagelijks in het aanspreken van de juiste doelgroep via het juiste kanaal en met de juiste boodschap. Werkend bij een ongesubsidieerd theater als Carré komen ook de lessen in economie goed van pas. Zonder de studie Algemene Cultuurwetenschappen was ik dan ook waarschijnlijk nooit gekomen waar ik nu ben."