IAME 2021 Rotterdam: Accelerating Transitions

 

IAME 2021 Rotterdam was te midden van Covid-19 een succesvolle conferentie, op het juiste moment, op de juiste plaats. 25, 26 en 27 november 2021 kwamen onderzoekers van over de hele wereld fysiek of virtueel naar Rotterdam. Het thema, Accelerating Transitions, was ook precies goed. Middenin transities en ontwikkelingen zoals de klimaatcrisis, de digitale revolutie, geopolitieke verschuivingen en daarbovenop onverwachte verstoringen zoals de pandemie, is het van het grootste belang om de juiste inzichten en ideeën te ontwikkelen, die onze wereldleiders en industrieën helpen om de juiste beslissingen te nemen. 

De aftrap met een zeer interessant panel met topleiders uit de Nederlandse maritieme en havensector onderstreepte de enorme uitdagingen waar de sectoren voor staan. Allard Casteleijn (CEO van het Havenbedrijf Rotterdam), Annet Koster (Directeur Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders at Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders), Albert Veenstra (Professor of Trade and Logistics bij Rotterdam School of Management) en Rommert Dekker (Professor of Management Science, Logistics and IT at Erasmus University Rotterdam), waren hierbij aanwezig als panel.

Vervolgens hebben we tijdens de driedaagse conferentie uiteenlopende onderwerpen behandeld die relevant zijn voor de transities die de maritieme sector zal moeten maken: over de ins en outs van het digitaliseren van de maritieme keten, over de toekomst van alternatieve brandstoffen, maar ook een kritische reflectie op de rol die de IMO kan spelen bij het afdwingen van echte stappen in de vergroening van de zeevaart. Werk aan de winkel dus! Het was goed om te zien dat het hybride format goed werkte: er waren veel interacties met de afgevaardigden online. Het vergt wat techniek, maar het droeg in hoge mate bij aan het gevoel dat er een complete IAME-gemeenschap bij betrokken was.

Naast de economische aspecten is ook aandacht besteed aan de meer technische kant van de feitelijke transities: bijvoorbeeld in sessies over autonome scheepvaart. Duidelijke boodschap is dat er snel vooruitgang wordt geboekt en dat de betrokkenheid van vele actoren nodig is om dit geïmplementeerd en verder ontwikkeld te krijgen. Men kon zelfs live een kijkje nemen op de Innovation Fair, waar de onderzoekers de kans kregen om te zien welke innovaties worden ontwikkeld in het Rotterdam Port Innovation Ecosystem.

Tijdens de slotceremonie zijn, in de traditie van IAME, drie prijzen uitgereikt voor de beste papers. De MEL Palgrave best paper award ging naar Coen van Battum, de KLU Young Researcher award naar Lucie Letrouit, en de MPM Best Paper award naar Michael Prehn en Fredrico Jensen.

En tenslotte toonde de havenrondvaart de deelnemers de evolutie van de Rotterdamse haven tot zijn huidige status van grootschalig modern havencomplex, vol automatisering en volop in transitie. Een aangename boottocht bood de gelegenheid om enkele prachtige foto's te maken met de avond die viel en alle lichten die opkwamen in de haven. Hoe mooi kan ons vakgebied zijn!

Wij verheugen ons zeer op de volgende IAME-conferenties om de besprekingen voort te zetten.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen