Cursus Critique: The Impact of Philosophy on Social Sciences and Humanities

Kosten

De prijs per cursus bedraagt €285,- incl. tentamen en een hertentamen. Daarnaast betaalt u eenmalig €40 registratiekosten.

Inhoud

What is critical thinking? What is its function in an era of ‘alternative facts’? This module explores some of the most important post-war continental social-philosophical theories and their consequences for disciplinary thinking in the humanities and social sciences. Guiding notion is that of critique, as developed by the Frankfurt School. We investigate the relation between society and the knowledge produced and methods used by social sciences and humanities (but also by medical and environmental sciences). We focus on critical theory (Habermas, Frankfurt School), poststructuralism (Foucault), feminist critique, postcolonial critique, tentacular thinking (Haraway) and critical realism (Latour).

Voorkennis

Er is geen voorkennis vereist.

Studiebelasting

Elke cursus heeft een studiebelasting van 3,75 studiepunten of ECTS. Per studiepunt moet u rekenen op 27 uur studiebelasting.

Rooster en literatuur

Raadpleeg voor het rooster en de literatuur de courseguide van Critique.

Contact

Vragen over de opleiding? Neem contact op met Esther van den Heuvel, Adviseur opleidingen

Burgemeester Oudlaan 50
3062 PARotterdam