Promotie M. (Miranda) Cornelisse

Op donderdag 29 april 2021 verdedigt M. Cornelisse haar proefschrift, getiteld: ‘Authenticity and Sustainability in Tourism and Tourism Studies’.
Promotor

Prof.dr. J. de Mul

Promotor

Prof.dr. R.B.J.M. Welten

Datum
donderdag 29 apr 2021, 13:00 - 14:30
Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda

Op donderdag 29 april 2021 verdedigt M. Cornelisse haar proefschrift, getiteld: ‘Authenticity and Sustainability in Tourism and Tourism Studies’.

‘Authenticiteit’ en ‘duurzaamheid’ vormen magneetbegrippen in toerisme(studies): zij trekken niet alleen afzonderlijk diverse geïnteresseerden aan, ook blijken zij elkaar wederzijds zowel aan te trekken als af te stoten. Terwijl in de praktijk de aantrekkende kracht tussen de twee magneten is waargenomen, is de afstotende kracht in toerismestudies waargenomen. Het laatste betekent dat de machtsverhoudingen in toerismestudies in ‘conflict’ zijn. Als één van de weinige onderzoeken in toerismestudies en met behulp van de magneetbegrippen authenticiteit en duurzaamheid, illustreert dit proefschrift niet alleen de aanwezigheid van verschillende perspectieven onder toerismetheoretici en -beoefenaars, het maakt ook de hedendaagse toerisme dispositief inclusief tegengestelde krachten expliciet: toerismestudies bestaan uit een verzameling van differente disciplinaire perspectieven, allemaal met bijbehorende institutionele belangen. Vanwege hun waarden en agenda's zijn het deze disciplinaire perspectieven die van invloed zijn op hoe het fenomeen toerisme wordt beschouwd, en daarmee hoe de magneetbegrippen geïnterpreteerd en toegepast worden. De huidige kloof tussen het onbetwistbare economische versus het sociale/ecologische begrip van het fenomeen toerisme in het maatschappelijke en academische debat over de ontwikkeling van toerisme na de coronapandemie is daar een voorbeeld van. De ontwikkeling van toerisme en toerismestudies gaat dus met een machtsstrijd gepaard, alleen kan het door de inzet van machtsinstrumenten door betrokkenen met de sterkste socio-economische en/of politieke positie overkomen alsof een conflict naar aanleiding van ongelijke machtsrelaties uitblijft. Door deze werking van ‘macht’ en ‘kennis’ te benoemen, stimuleert dit proefschrift uiteindelijk de integratie van meerdere disciplinaire perspectieven in debatten over kritieke onderwerpen in relatie tot toerisme, zoals klimaatverandering en inkomensongelijkheid.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of in de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift in een klein gezelschap of online verdedigen.