NWO Open Competitie beurs voor drie Rotterdamse onderzoekers

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan 3 onderzoekers van de Erasmus Universiteit een Open Competitie SGW beurs toegekend. Eddy van Doorslaer, Han van Ruler en Maartje Schermer kunnen met deze financiering, van maximaal 750.000 euro, onderzoek doen zonder aan thematische randvoorwaarden te moeten voldoen. Ze doen onderzoek naar ouderenzorgbudget, de filosofie van ‘Decoding Descartes’ en nieuwe definities voor ‘ziekte’ en ‘gezondheid’.

NWO ontving 279 aanvragen, waarvan uiteindelijk 41 projectvoorstellen de financiering toegekend hebben gekregen. Dit zijn de toegekende beurzen, verbonden aan de Erasmus Universiteit:
 

 • Prof. dr. Eddy van Doorslaer: Betere keuzes voor betere ouderenzorg
  Kies je als oudere voor zorg thuis of in een verpleeghuis? Maakt het dan uit welke aanbieder je kiest? En hoe komt dat? Deze vragen beantwoordt Doorslaer door onderzoek naar recente beleidsveranderingen. Om ouderen én beleidsmakers te helpen keuzes te maken om het ouderenzorgbudget beter te besteden.

  Erasmus School of Economics
  Erasmus School of Health Policy & Management

  Eddy van Doorslaer gekozen tot lid KNAW
 • Prof. dr. Han van Ruler: Decoding Descartes
  Van Ruler ontrafelt het werk van de grondlegger van moderne filosofie en wetenschap René Descartes (1596–1650) in antwoord op hedendaagse impasses in filosofie, psychologie en neurowetenschappen. Descartes’ werk en briefwisseling blijken nog uitermate relevant voor het hedendaagse debat, niet alleen in de geesteswetenschappen maar ook in de neurowetenschappen.

  Erasmus School of Philosophy

 • Prof. dr. Maartje Schermer: Wat is ziek, wat is gezond? Ziekte en gezondheid als praktische begrippen
  Wetenschappelijke, technologische en maatschappelijke ontwikkelingen veranderen onze kijk op ziekte en gezondheid. Deze begrippen betekenen verschillende dingen voor verschillende betrokkenen en in verschillende contexten. Schermer’s onderzoek ontwikkelt een nieuwe, pragmatische benadering voor het definiëren van ‘ziekte’ en ‘gezondheid’, rekening houdend met de rol van deze begrippen in diverse gezondheid-gerelateerde praktijken.

  Erasmus MC

De Open Competitie van SGW heeft als doel om excellent vrij, nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek te bevorderen met een primair sociaalwetenschappelijke of geesteswetenschappelijke onderzoeksvraag en probleemstelling. Onderzoekers kunnen financiering aanvragen voor verschillende typen onderzoek: kleine of grote onderzoeksprojecten, voor individuele projecten of voor onderzoeksgroepen. Het onderzoek kan een disciplinair, interdisciplinair of domeinoverstijgend karakter hebben en kan gericht zijn op internationale samenwerking tussen onderzoekers en/of onderzoeksgroepen.

Meer informatie

Persvoorlichting Erasmus Universiteit Rotterdam, +31 10 4081216 of press@eur.nl
Meer nieuws ontvangen? Schrijf je in voor de Erasmus Nieuwsbrief.

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen