Inleiding
In het symposium “Online Jeugdhulp, van nieuw normaal naar een nieuwe standaard?” hoor je ervaringen en vragen de potentie van online preventie in de jeugdhulp.
Belangrijkste Feiten & Cijfers
- Type
- Masterclass
- Voertaal
- Nederlands
- Instructievorm
- online
Startdatums
Uitgesteld tot nader te bepalen datum.
Werkt online preventie, en zo ja voor wie en wanneer? Wat kunnen we leren uit onderzoek naar online werken in andere werkvelden, zoals de GGZ? Wat is er nodig voor de ontwikkeling van goede, effectieve tools voor online preventie?
De coronacrisis zorgde voor een ‘nieuw normaal’ waarbij veel alleen op afstand mogelijk was, zo ook in de preventieve jeugdhulp. Inmiddels zijn veel van de maatregelen gericht op het voorkomen van verdere verspreiding van het virus verdwenen en ontstaat er ruimte voor reflectie: Op de ervaringen die zijn opgedaan en de mogelijkheden van een nieuwe standaard voor de preventieve jeugdhulp.
Programma
Tijdens het online symposium “Online Jeugdhulp, van nieuw normaal naar een nieuwe standaard?” gaan we in op de huidige kennis over, de ervaring met en de belangrijke vragen omtrent de potentie van online preventie in de jeugdhulp.
Wetenschappelijke inzichten en praktijkervaringen uit zowel de jeugdhulpsector als de medische sector worden met elkaar verbonden en bediscussieerd. Tijdens het online symposium:
- Wisselen we kennis en ervaring uit op het gebied van online preventie
- Halen we de grote vraagstukken en knelpunten m.b.t. online preventie boven tafel
- Verbinden we kennis uit beleid, wetenschap en praktijk
- Ontwikkelen we een gezamenlijke kennisagenda
Keynote
Het online symposium start met een keynote van prof. dr. Heleen Riper van de VU Amsterdam. Hierbij gaat zij in op de lessen die geleerd kunnen worden uit 20 jaar onderzoek naar online zorg in de GGZ. Na de keynote volgen twee rondes met parallelle sessie:
Parallelle sessies
Ronde 1
a. Wat zijn de ingrediënten van effectieve, online opvoedondersteuning? - dr. Patty Leijten (Universiteit van Amsterdam)
b. Wat hebben we geleerd van de praktische toepassing van online hulp aan jongeren en gezinnen tijdens COVID? - Jolle Tjaden (PI research)
Ronde 2
a. Wat komt er kijken bij de ontwikkeling van mHealth tools? De GrowIt app - prof. Loes Keijsers (Erasmus Universiteit Rotterdam)
b. Wat is de visie op online preventie vanuit beleid? - Pjer Vriens (Gemeente Rotterdam)
Afronding
We sluiten het symposium af met een panelgesprek onder leiding van dr. Inge Bastiaanssen (Nederlands Jeugdinstituut (NJI)). Tijdens het panelgesprek bespreken we samen wat er nodig is om online preventie in de Jeugdhulp zo efficiënt en effectief mogelijk in te zetten.
Resultaten
Aan het einde van het symposium heb je:
- Inzicht gekregen over de laatste wetenschappelijke inzichten en ervaringen op het gebied van online zorg en Jeugdhulp
- Inzichten gekregen over de (on)mogelijkheden van de huidige technologische ontwikkelingen t.b.v. online Jeugdhulp
- Gereflecteerd op de ervaringen met online Jeugdhulp tijdens de COVID-pandemie
- Een bijdrage geleverd aan de te vormen kennisagenda voor online preventie in de Jeugdhulp
- Jouw netwerk binnen de preventieve Jeugdhulp (verder) vergroot
Wat levert het op voor jouw organisatie?
Je komt vanuit dit symposium terug op de werkvloer met nieuwe inzichten en ideeën over de (mogelijke) invulling van preventieve Jeugdhulp op afstand. Vanuit een interdisciplinaire wetenschappelijke, praktische en beleidsmatige blik heb je de belangrijke vragen rondom het organiseren en uitvoeren van online preventie in kaart gebracht en deels beantwoord.
Voor wie?
Het online symposium “Online Jeugdhulp, van nieuw normaal naar een nieuwe standaard?” is bedoeld voor iedereen die in een professionele hoedanigheid te maken heeft met preventieve jeugdhulp. Denk aan:
- Jeugdhulpprofessionals (voor dit symposium is accreditatie aangevraagd bij SKJ)
- Beleidsmakers
- Onderzoekers
Samenwerking en Sponsor
Het symposium “Online Jeugdhulp, van nieuw normaal naar een nieuwe standaard?” is een initiatief van dr. Joyce Weeland en de ESSB Academy in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam, de Universiteit van Amsterdam, PI Research, de Gemeente Rotterdam en het Nederlands Jeugdinstituut. Het symposium wordt gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
Symposium Team
Contact
Feiten & Cijfers
- Kosten
Deelname aan dit online symposium is gratis.
- BTW
- Niet van toepassing
- Aangeboden door
- Erasmus School of Social and Behavioural Sciences
- Discipline
- Psychologie
- Type
- Masterclass
- Voertaal
- Nederlands
- Instructievorm
- online
- Bekostiging
government
Inschrijving
Geïnteresseerd?
Schrijf je in via deze link.