Recht op Reyeroord: ontwerpen van nieuwe verhoudingen tussen overheid en burgers

Datum
dinsdag 24 jan 2023, 16:00 - 18:30
Type
Algemeen
Gesproken taal
Nederlands
Locatie

Het Timmerhuis, Halvemaanpassage 1, Rotterdam

Voeg toe aan agenda
Els Leclercq

Hoe zorgen we ervoor dat jongeren zich gehoord en gekend voelen in Rotterdam? Wat is er nodig om ruimte te creëren binnen de overheid om lokale initiatieven te faciliteren? En hoe realiseren we (bestuurlijke) vernieuwing? In 2022 heeft een team van het programma Vital Cities & Citizens van de Erasmus Universiteit deze vragen verkend in de Rotterdamse wijk Reyeroord. Op 24 januari presenteren zij in samenwerking met lokale partners de onderzoekersresultaten tijdens de bijeenkomst “Recht op Reyeroord: ontwerpen van nieuwe verhoudingen tussen overheid en burgers”, in het Timmerhuis! 

De Gemeente Rotterdam heeft Reyeroord aangewezen als dé wijk waar allerhande innovaties ontwikkeld en getoetst kunnen worden. Maar ondanks de enorme toewijding van (wijk-)ambtenaren, lokale organisaties en welzijnspartners, gaan ook in Reyeroord problemen dwars door overheidsstructuren heen. En is er vooral een vertrouwensbreuk als het gaat om jongeren, die zich niet gekend voelen en geen “ruimte” hebben. Daarom is het afgelopen jaar gekeken of en hoe op een andere wijze naar sociale innovaties en bestuurlijke vernieuwing rondom jeugd(zorg) in Reyeroord kan worden gekeken. Onderzoekers hebben vanuit  het “recht op de stad”-perspectief samen met ambtenaren, lokale organisaties en bewoners nieuwe rollen, taken en innovaties verkend en ontwikkeld.  

Onderzoekersresultaten komen tot leven door kunst en ontwerp

Het is een intensief en spannend onderzoeks- en samenwerkingstraject geweest, waarin co-creatie met lokale partners centraal stond. Zo is er samengewerkt met een lokale kunstenaar en documentairemakers. De resultaten zijn gevat in een onderzoeksrapport, kunstproject, een documentaire en een interventie die inzicht geven in hoe de overheid ruimte kan en moet creëren in haar organisatie om lokale initiatieven te ondersteunen.

Voor wie?

De bijeenkomst biedt plek voor 120 geïnteresseerde bezoekers. De resultaten zijn vooral interessant voor ambtenaren en onderzoekers, maar zeker ook voor engageerde burgers die zicht ook het Recht op de Stad willen toe-eigenen.

Programma

Op 24 januari presenteren we de onderdelen en uitkomsten van ons project en krijg je de kans nieuwe rollen echt te “ervaren”.  Het programma ziet er als volgt uit:  

  • 16:00-16:30 Inloop 
  • 16:30-16:40 Introductie 
  • 16:40-16:50 Vertoning film 
  • 16:50-17:10 Panel 
  • 17:10-17:20 Presentatie kunst & design 
  • 17:20-17:30 Conclusies 
  • 17:30-18:30 Borrel 

Wees heel welkom! Meld je wel even aan, want het aantal plekken is beperkt. Aanmelden kan via het formulier hieronder.

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Meer informatie

Het Erasmus Initiative ‘Vital Cities and Citizens’ heeft als doel om de kwaliteit van leven in steden te versterken. Dat willen de onderzoekers bereiken door samen met gemeenten, maatschappelijke organisaties en initiatieven, bedrijven en de creative industry netwerken te vormen en op basis van wetenschappelijk onderzoek kennis met elkaar te delen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen