BRICS Lab

Behavioural Insights Group Rotterdam (BIG’R)

Hoe kun je er als stad voor zorgen dat gemeentelijk beleid in de praktijk ook echt werkt? Welke rol kan de wetenschap daarin vervullen?

Samenwerking tussen gemeente Rotterdam en EUR

BIG’R wil met bewezen inzichten vanuit de gedragswetenschap het gedrag van Rotterdammers positief stimuleren voor een gezonder en levenskrachtig Rotterdam. BIG’R is een samenwerking tussen de gemeente Rotterdam en de EUR: we werken als beleidsmakers en wetenschappers met en voor de Rotterdammers samen. Dat doen we omdat we een groot hart hebben voor onze stad. Ons doel is bij te dragen aan effectiever gemeentelijk beleid op basis van hedendaagse inzichten uit de gedragswetenschap.

De kloof tussen wetenschap en praktijk dichten

Onderzoek naar gedragsinzicht staat nog in de kinderschoenen. In een stad met een bijzonder diverse bevolking biedt BIG’R kansen om beleidsbeslissingen zelf te observeren. Door nauw samen te werken kunnen wetenschappers en beleidsmakers interventies vanuit overheidsbeleid implementeren en evalueren. Met deze werkwijze dicht BIG’R de kloof tussen wetenschap en praktijk van beide kanten.

Hoe werkt dat in de praktijk?

Vanuit BIG’R ontwikkelden en evalueerden we gedragsexperimenten in het veld. Onze kennis over menselijk gedrag helpt beleidsmakers bij het vormen van beleid en bij interventies in de uitvoering van dat beleid. Hoewel  BIG’R gestopt is, blijven we nauw samenwerken met de gemeente Rotterdam. We geven daarnaast regelmatig workshop in en buiten Rotterdam om onze kennis te verspreiden en om professionals handvatten te geven hoe zij gedragskennis toe kunnen passen.

Semiha Denktas over BIG'R en Covid-19

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen