
Wat onderzoeken we?
Onderzoekers willen in sommige situaties inzicht krijgen in hoe mensen zich voelen, gedragen en denken in ‘echte’ situaties in hun dagelijkse leven. Dit kan bijvoorbeeld door het invullen van een (online) dagboek, of met de Experience Sampling Methode [ESM]. Deelnemers antwoorden dan een of meerdere keren per dag hoe het met hen gaat, bijvoorbeeld met een smartphone app. Soms meten onderzoekers het dagelijkse leven met wearables zoals smartwatches. Dit soort tijdsreeksdata heten Intensief Longitudinale Data (of ILD).
Waarom doen we dit onderzoek?
Als mensen op een app hun dagelijkse leven bijhouden en door continu te meten, krijgen wetenschappers beter inzicht in hoe mensen zich gedragen en voelen in natuurlijke settings, zoals op het werk, thuis of op school.
Op welke manier doen we dit onderzoek?
Met behulp van deze data kunnen we nieuwe analysemethoden toepassen en nieuwe onderzoeksvragen beantwoorden over hoe individuen functioneren. Bijvoorbeeld: Hoe reageert een individuele patiënt op veranderingen in de omgeving, slaap of stress? Hoe verschilt het effect van een interventie van mens tot mens? In hoeveel gezinnen gaat warmte van ouders samen met positievere emoties van het kind en voor welke gezinnen geldt dat precies?
Hoe maakt ons onderzoek impact?
Het inzetten van deze onderzoeksmethoden leidt tot nieuwe verbinding tussen wetenschappelijke disciplines. Bij ESSB werken velen onderzoekers samen om hierin te excelleren. Het volgen van mensen in het echte leven slaat ook een brug tussen wetenschap (hoe functioneren mensen?) en oplossingen (hoe kunnen we gezond gedrag en welzijn bevorderen in het dagelijkse leven?)
Bijdrage aan de wetenschap en maatschappij.
Wetenschappers aan de EUR hebben al veel wetenschappelijke inzichten opgedaan met dagboekstudies en ESM-onderzoek, in diverse onderzoeksgebieden zoals werkgeluk, roken, opvoeding van pubers, zelfcontrole en alcholgebruik. Het bijhouden van gevoelens, gedachten en gedrag in het dagelijkse leven is een effectief gebleken component van psychologische behandelingen en preventie-programma's. Om programma’s te ontwikkelen, waarmee gezondheid en welzijn kan worden bevorderd, werken onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam werken samen met de Technische Universiteit Delft en het Erasmus Medisch Centrum, en met patiënten, jongeren, gezinnen, professionals en andere eindgebruikers en maatschappelijke stakeholders. In 2021 verscheen bijvoorbeeld de Grow It! app, een speciale app ontwikkeld voor en door jongeren om hun dagelijkse emoties te monitoren en zo emotionele problemen te voorkomen.