Center for Substance use and Addiction Research – CESAR

Rokende tieners
Mensen met alcohol
Kelsey Chance

Wat onderzoeken we?

Middelengebruik en verslaving zijn wereldwijd een groot maatschappelijk probleem. Hoe kunnen we verslaving behandelen of (liever nog) voorkomen? Wij onderzoeken welke risico- en weerbaarheidsfactoren tot middelengebruik en verslaving leiden. Onze focus ligt op het bestuderen van de wisselwerking tussen hersenen, gedrag en omgeving: van molecuul tot maatschappij.

Waarom doen we dit onderzoek?

Middelengebruik en verslaving beïnvloeden het sociaal, lichamelijk en psychisch functioneren van mensen. De kennis die wij opdoen kan bijdragen aan effectieve preventie en behandeling van verslaving.

Op welke manier doen we dit onderzoek?

Ons onderzoeksteam gebruikt een unieke multidisciplinaire aanpak. We richten ons niet alleen op een specifiek domein van verslaving, maar kijken juist naar de brede context van het individu in de maatschappij. Dat doen we bijvoorbeeld in grootschalige (inter)nationale samenwerkingen en langlopende bevolkingsstudies, waarbij we onder andere gebruik maken van hersenscans. Ons team ontwikkelt daarnaast theorieën en meetmethoden om verslavingsgedrag beter te leren te begrijpen. Daarnaast onderzoekt ons team vernieuwende behandelmethoden, zoals hersentraining, hersenstimulatie en virtual reality. We gebruiken die methodes niet alleen in ons lab, maar ook midden in de stad. Bijvoorbeeld in de kroeg of in de coffeeshop.

Hoe maakt ons onderzoek impact?

Ons onderzoek beïnvloedt niet alleen de wetenschap en het onderwijs, maar ook de behandeling van verslaafden en de maatschappij in bredere zin. Onze theorieën, methoden en resultaten worden wereldwijd gebruikt door onderzoekers, behandelaars en beleidsmakers.

Onze teamleden zitten in belangrijke wetenschappelijke redacties zoals 'Alcohol and Drug Dependence', 'Addiction' en 'European Addition Research'. Ook dragen we bij aan scholing en nascholing voor studenten, professionals en andere doelgroepen. Daar wordt het ‘Handboek Verslaving’ gebruikt, waarvan prof. Ingmar Franken de hoofdredacteur is.

We organiseren workshops en lezingen door stad en land voor jong en oud. Dr. Janna Cousijn ontwikkelde hiervoor de workshop ‘Wietweetjes’. Daarnaast zijn we op sociale media actief om wetenschappelijke kennis op een makkelijke manier breed te communiceren en stigma rondom geestelijke gezondheid te verminderen. De hersen_onderzoeker op Instagram is een initiatief van prof. Hanan El Marroun.

Met ons onderzoek dragen we ook bij aan beleidsadvies op nationaal en internationaal niveau.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen