Waarom deze studie

Governance en Management van Complexe Systemen

In de master Governance en Management van Complexe Systemen houd je je bezig met weerbarstige maatschappelijke en bestuurlijke vraagstukken. Je bent op je best als je in complexe omgevingen je talent als bruggenbouwer in praktijk kunt brengen. Je leert vraagstukken te bekijken vanuit verschillende perspectieven, waarbij je rekening houdt met verschillende belangen en oplossingen bedenkt die recht doen aan de complexiteit van de vraagstukken.

Bovendien word je getraind in managementvaardigheden en loop je stage zodat je na je studie een vliegende start in de praktijk kunt maken. Met de opgedane kennis van management én de maatschappij geef jij straks richting aan verandering en verbind je mensen en organisaties.

Waarom deze master studeren in Rotterdam?

  • Je leert maatschappelijke ontwikkelingen te analyseren vanuit een multidisciplinair en complexiteit erkennend perspectief.
  • Je ontwikkelt kennis van management en beleid binnen de complexiteit van het openbaar bestuur.
  • Je leert bruggen bouwen tussen (inter)nationale actoren en in complexe netwerken.
  • Je praat niet alleen over de praktijk, maar werkt ook mét de praktijk (o.a. tijdens je stage). 
  • Het onderzoek van Bestuurskunde Rotterdam staat in de wereldtop. 
Puzzel je graag aan weerbarstige maatschappelijke vraagstukken? Zie je slimme en snelle besluitvorming en management van complexe systemen als een uitdaging? Dan is de masterspecialisatie Governance en Management van Complexe Systemen een goede keuze voor jou.

Waar gaat deze specialisatie over?

In deze masteroriëntatie staat de complexiteit van besluitvorming centraal. We gaan op zoek naar de werking van complexe systemen en proberen oplossingen te vinden voor beleidsvraagstukken waar momenteel nog geen eenvoudige oplossingen voorhanden zijn.

Tijdens de master kijk je naar systemen die betrekking hebben op stedelijke ontwikkeling, klimaat, water, infrastructuur, gebiedsontwikkeling, energie, milieu en duurzaamheid. In dit programma beschouwen we dergelijke opgaven als samenhangende systemen. We werken met inzichten uit complexiteitstheorie zoals zelforganisatie, co-evolutie, toeval en non-lineaire dynamiek en verbinden deze aan bestaande bestuurskundige thema’s als governance.

Het programma besteedt veel aandacht aan de praktijk. Studenten voeren in de masterspecialisatie een praktijkonderzoek uit voor een opdrachtgever uit het openbaar bestuur. Je leert zo advies te geven aan ministeries, gemeenten en waterschappen dat wetenschappelijk onderbouwd is en praktisch toepasbaar is. Recent hebben studenten bijvoorbeeld advies uitgebracht aan Rijkswaterstaat over de aanpak van een groot waterveiligheidsproject bij Varik-Heesselt en de provincie Utrecht over de governance van het Utrecht Science Park.

Voor wie bestemd?

Voor iedereen geïnteresseerd in complexiteit van besluitvorming, die theoretische diepgang wil combineren met praktische impact.

Een master volgen over complexiteit zelf is geen makkelijke taak. Toch is de kennis en ervaring die je opdoet in dit programma het volledig waard.
Ben je daarom op zoek naar een masterverdieping, waarmee je echt het verschil kan maken? Dan is de master Governance en Management van Complexe Systemen voor jou bestemd!

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen