Klinische Kinder- en Jeugdpsychologie

Is deze studie iets voor jou?

In deze master verdiep je je in de wereld van psychopathologie bij kinderen en adolescenten. Je onderzoekt waar het mis (kan) gaan in de normale ontwikkeling, tracht te begrijpen waarom dit gebeurt en leert effectieve benaderingen om hiermee om te gaan.

Belangrijkste Feiten & Cijfers

Type
Master
Diploma
MSc
Vorm
Fulltime
Voertaal
Nederlands
Tijdsduur
1 jaar
Studiepunten (EC)
60
Startdatum
September
Aanmelddeadline (EEA)
3 april
Bekijk alle

Het studieprogramma in het kort

 • Je verdiept je in de studie van psychopathologie bij kinderen en adolescenten.
 • Je onderzoekt waar en waarom het misgaat in de normale ontwikkeling en hoe je dat kunt diagnosticeren.
 • Je leert hoe je kinderen met psychische problemen op scholen kunt begeleiden en met welke effectieve therapieën je ze kunt behandelen in de GGZ.
 • De opleiding heeft sterke banden met klinische partners in de regio waardoor ook praktijkvoorbeelden gegeven worden en clinici betrokken zijn bij het onderwijs.
 • Geniet van kleinschalig onderwijs voor een persoonlijke leerervaring.
Waarom deze studie

Bekijk de opleidingsvideo

Student aan het woord - Klinische Kinder- en Jeugdpsychologie

Dit ga je leren

De master Klinische Kinder- en Jeugdpsychologie is bestemd voor studenten die zich willen specialiseren in kinderen en adolescenten met psychische problemen (psychopathologie). Wil jij begrijpen hoe psychopathologie bij kinderen en jeugdigen ontstaat? Wil je je verdiepen in hoe psychische problemen goed gediagnosticeerd en effectief behandeld kunnen worden? Dan is deze master echt iets voor jou.

Bekijk het studieprogramma

Past deze studie bij jou?

 • Je leert op een actieve manier en werkt in kleine groepen aan het oplossen van psychologische vraagstukken.
 • Je ontwikkelt professionele vaardigheden door practica te volgen en stage te lopen.
 • Je master bij de Erasmus Universiteit Rotterdam behoort tot de beste masteropleidingen Psychologie van Nederland.
 • Je ontwikkelt je tot een veelzijdige professional die wetenschappelijke kennis kan toepassen in de praktijk.
 • Je hebt als afgestudeerde een streepje voor door je goede theoretische basis en uitstekende onderzoeks- en praktijkvaardigheden.

Meer weten? Ontmoet ons hier

Studenten die elkaar ontmoeten

Kom alles te weten over deze opleiding op één van onze (online) evenementen.

Bekijk al onze evenementen

Carrièremogelijkheden na je studie

Na afronding van je masteropleiding kun je in uiteenlopende werkvelden aan de slag. Je kunt door in de wetenschap of je zoekt een baan in de psychologische beroepspraktijk of de gezondheidszorg. Je kunt ook een vervolgopleiding kiezen in de gezondheidszorg, de kinder- en jeugdzorg of het organisatie- en advieswerk. Het ligt er maar net aan waar jouw interesse ligt.

Bekijk jouw toekomst

Wat vinden onze studenten?

Roos Kuiper

Roos Kuiper - Alumna Klinische Kinder- en Jeugdpsychologie

Ik vond het waardevol om tijdens mijn praktijkstage te ervaren dat ik vanuit mijn opleiding goed was voorbereid op de praktijk. Dit zorgde ervoor dat ik na afronding van de master met een vertrouwd gevoel, en mijn masterdiploma op zak, de arbeidsmarkt op ging.
Ik vond het waardevol om tijdens mijn praktijkstage te ervaren dat ik vanuit mijn opleiding goed was voorbereid op de praktijk. Dit zorgde ervoor dat ik na afronding van de master met een vertrouwd gevoel, en mijn masterdiploma op zak, de arbeidsmarkt op ging.

Na de bachelor Psychologie gevolgd te hebben aan de EUR, met als afstudeerrichting Klinische Psychologie, wist ik zeker dat ik na deze opleiding een klinische master wilde volgen. Welke master dit moest gaan worden, wist ik echter niet meteen. Ik twijfelde tussen de masters Klinische Psychologie en Klinische Kinder- en Jeugdpsychologie. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de master die zich richt op kinderen en adolescenten. Van deze keuze heb ik geen moment spijt gehad.

Tijdens de opleiding leer je over de normale ontwikkeling van een kind en welk gedrag in vergelijking hiermee als abnormaal wordt gezien. Daarnaast wordt er ingegaan op een aantal veelvoorkomende psychische stoornissen in de kindertijd en adolescentie en leer je hoe je met behulp van evidence-based diagnostische instrumenten en behandelingen deze kinderen en jongeren zou kunnen helpen.

Tijdens de practica maak je kennis met een aantal diagnostische instrumenten die in de klinische praktijk veel worden gebruikt. Daarnaast worden gedragstherapie en cognitieve therapie geïntroduceerd. Als handige voorbereiding op je masterscriptie bestaat het één na laatste blok uit statistiek. Dit is meestal niet het favoriete blok van een psychologie student. Het is echter wel een noodzakelijk blok om goed voorbereid aan je onderzoeksstage te kunnen beginnen. Voor mijn afstuderen heb ik gekozen voor een kleine onderzoeksstage en een klinische praktijkstage. De vakken van de masteropleiding vond ik erg interessant en leerzaam. Door mijn praktijkstage kwam ik erachter dat deze vakken ook nog eens erg goed aansluiten bij de praktijk. Ik vond het bijvoorbeeld erg prettig dat ik tijdens de master al een keer had kunnen oefenen met het afnemen van een intelligentieonderzoek, waardoor ik dit gemakkelijker kon oppakken tijdens mijn praktijkstage.

Daarnaast had ik door het vele oefenen met gespreksvoering tijdens de verschillende practica al een aantal gespreksvaardigheden opgedaan, die tijdens mijn stage goed van pas kwamen. Ook vond ik het leuk om te merken dat ik tijdens het meekijken met behandelingen elementen uit de cognitieve gedragstherapie herkende. Ik vond het waardevol om tijdens mijn praktijkstage te ervaren dat ik vanuit mijn opleiding goed was voorbereid op de praktijk. Dit zorgde ervoor dat ik na afronding van de master met een vertrouwd gevoel, en mijn masterdiploma op zak, de arbeidsmarkt op ging.

Testimonial Rick Weimar

Rick Weimar - Alumnus Klinische Kinder- en Jeugdpsychologie

De structuur van de master heb ik als prettig ervaren; eerst vier blokken theorie met werk- en praktijkgroepen en daarna pas tijd voor je scriptie en praktijkstage.
De structuur van de master heb ik als prettig ervaren; eerst vier blokken theorie met werk- en praktijkgroepen en daarna pas tijd voor je scriptie en praktijkstage.

Na mijn bachelor psychologie aan de EUR heb ik uiteindelijk gekozen om door te gaan met de master Klinische Kinder- en Jeugdpsychologie. Ik had deze al snel op het oog omdat ik wist dat ik graag met kinderen wilde gaan werken. Ik heb nog getwijfeld over de master medische psychologie (Tilburg), vooral omdat deze uit elkaar werd getrokken over twee jaar.

Ondanks dat de werkdruk op momenten redelijk hoog ligt, vooral wanneer je er ook een praktijkstage bij gaat doen, ben ik erg blij met deze keuze. De structuur van de master heb ik als prettig ervaren; eerst vier blokken theorie met werk- en praktijkgroepen en daarna pas tijd voor je scriptie en praktijkstage. Ik zou niet (naast je vakken) ook mijn scriptie en stage vanaf het begin van het jaar willen volgen zoals dat op andere universiteiten wel wordt gedaan. Daarnaast ben ik groot voorstander van het probleemgestuurd onderwijs, wat ook niet overal wordt gegeven.

Het zoeken van een praktijkstage is wel een pittige kluif, maar uiteindelijk is mijn ervaring dat de meesten uiteindelijk wel een plekje weten te vinden ergens. Sommige studenten kiezen ervoor om de stage pas na de scriptie te doen, of de scriptie na de stage. Ik ben tegelijkertijd met mijn scriptie en praktijkstage begonnen, wat wel intensief was, maar ook erg leerzaam. Ik ben wel wat uitgelopen met mijn praktijkstage, wat voor de meeste studenten die ook een praktijkstage liepen gold. Zeker als je ook je BAPD wil halen en aan de GZ-vooropleidingseisen wil voldoen is het behoorlijk krap voor één jaar.

Uiteindelijk ben ik een maand na de zomer doorgegaan met mijn praktijkstage, wat gelukkig financieel ook goed te regelen is. Je hoeft dan bijvoorbeeld niet voor het hele jaar collegegeld te betalen. Direct daarna kon ik aan de slag als basispsycholoog bij mijn stageplek. Op die manier vloeide alles mooi in elkaar over.

This vibrant city offers a variety in art, nightlife, culture and sports. Everything you wish for to enjoy your student life to the fullest.

Experience the city here
Your student life starts in the vibrant city of Rotterdam

Een studie kiezen is knap lastig! Twijfel je nog over deze studie en wil je overzicht hebben? Ontvang een overzichtelijke digitale brochure van deze opleiding.

Brochure aanvragen
Nog niet helemaal zeker over je keuze? Vraag een brochure aan!

Unibuddy

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen