De toekomst van selectie en assesment

Interview Arbeids- en Organisatiepsycholoog dr. Annemarie Hiemstra
Annemarie Hiemstra

In een tijdperk waarin technologie en psychologie hand in hand gaan, is het cruciaal om up-to-date te blijven met de laatste technieken en inzichten op het gebied van selectie en assessment. Deze kennis is onmisbaar in een dynamische arbeidsmarkt, waar eerlijke en valide selectieprocedures bijdragen aan een inclusieve samenleving. Dr. Annemarie Hiemstra, Arbeids- en Organisatiepsycholoog, deelt haar kennis en ervaring met de volgende generatie HR-professionals tijdens de postacademische masterclass Selectie en Assessment. Annemarie heeft meer dan 20 jaar ervaring op het raakvlak van wetenschap en praktijk, en heeft onder andere serious games ontwikkeld voor personeelsselectie en online toepassingen geëvalueerd voor het beoordelen van teamprestaties. “Je weet dat je selectieprocedure goed in elkaar zit als je zo objectief mogelijk kan testen hoe goed iemand zal presteren in een baan”.

Wat drijft je in je onderzoek naar selectie en assessment?

“Ik vind het belangrijk dat sollicitatieprocedures valide en eerlijk zijn, vooral voor ondervertegenwoordigde groepen op de arbeidsmarkt, zoals sollicitanten met een migratieachtergrond. Deze groep heeft drie keer meer kans om werkloos te zijn dan werknemers zonder migratieachtergrond en met een vergelijkbaar opleidingsniveau. Ik vind het belangrijk om dit maatschappelijke vraagstuk te onderzoeken en ik ben van mening dat technologische innovaties kunnen bijdragen aan een oplossing.”

Wat zijn de huidige trends in selectie en assessment?

"We zien veel veranderingen, van maatschappelijke vraagstukken tot razendsnelle technologische ontwikkelingen op het gebied van AI. Deze brengen nieuwe kansen maar ook ethische vraagstukken met zich mee. Tijdens de cursus gaan we dieper in op wat AI voor selectie betekent, welke toepassingen er zijn, en welke recente ontwikkelingen relevant zijn voor zowel beoordelaars als sollicitanten. We bespreken ook het gebruik van serious games in selectieprocedures. Er is een breed aanbod van deze games, en het kan soms lastig zijn om een goed geïnformeerde keuze te maken over het inzetten hiervan. In de cursus geven we concrete handvatten die kunnen helpen bij het maken van een goed onderbouwde keuzes."

Welke persoonlijke eigenschappen voorspellen succes in diverse werkomgevingen?

“Simulaties van het werk zijn een goede voorspeller, maar zijn kostbaar en tijdsintensief. Banen veranderen bovendien voortdurend en de invulling van een baan hangt ook af van individuele interesses en initiatieven. Daarom wordt er vaak gekeken naar generieke voorspellers, zoals intelligentie of consciëntieusheid. Daarnaast dwingt de steeds krapper wordende arbeidsmarkt HR-professionals om te kijken naar andere kenmerken die van belang kunnen zijn om goed te kunnen functioneren, bijvoorbeeld veerkracht of andere individuele sterke kanten. In de masterclass gaan we dieper in op hoe je dit tijdens een sollicitatieproces kan testen bijvoorbeeld door een strengths assessment."

Wat leren deelnemers in de masterclass en wat maakt deze masterclass uniek?

“De masterclass leert HR-professionals hoe ze betere selectieprocedures kunnen ontwerpen en onderbouwde beslissingen kunnen nemen. Er zijn weinig cursussen die zich specifiek richten op het verbeteren van deze invloedrijke beslissingen. Onze masterclass is ontwikkeld in samenwerking met praktijkpartners, waardoor we weten dat deelnemers de wetenschappelijke kennis direct in de praktijk kunnen toepassen.”

Meer informatie

De volgende editie van de masterclass begint op vrijdag 7 februari.

Lees meer over de masterclass. 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen