Masterclass Selectie en Assessment

Verbeter selectieprocedures en verbreed je professionele netwerk in 3 dagen
HR adviseur geeft sollicitant een hand bij aanvang sollicitatiegesprek

Wat zijn de (on)mogelijkheden van artificiële intelligentie in selectieprocedures? Welke persoonlijke eigenschappen zijn voorspellend voor succesvol functioneren? Hoe en wanneer zet je game-based assessment in? In de masterclass Selectie en Assessment leer je in 3 dagen hoe je een selectieprocedure opzet en uitvoert op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten.

Belangrijkste feiten en cijfers

StartdatumWoensdag 7 februari 2024
TijdsduurDe cursus beslaat drie opeenvolgende dagen: woensdag 7 februari, donderdag 8 februari en vrijdag 9 februari 2024.
VoertaalNederlands

Ontwikkel jezelf als selectieadviseur

In de Masterclass Selectie en Assessment leer je over de laatste wetenschappelijke inzichten in het veld van de selectiepsychologie, je reflecteert op het vak en op jouw praktijk, en je verbreedt jouw professionele netwerk!

Na het volgen van de masterclass Selectie en Assessment:

  • Heb je wetenschappelijk inzicht in de nieuwste ontwikkelingen in job design
  • Beschik je over een verdiepte kennis van functieanalyse technieken
  • Weet je welke persoonlijke eigenschappen voorspellend zijn voor succesvol functioneren
  • Weet je welke selectie-instrumenten je wanneer het best kunt inzetten
  • Heb je deze kennis toegepast op een casus uit jouw beroepspraktijk
HR advisseur schrijft een beoordeling tijdens een selectieprocedure

Wetenschappelijke inzichten en toepassingen voor jouw organisatie

Het programma van de masterclass Selectie en Assessment bestaat uit diverse werkvormen waarbij zowel aandacht is voor theorie als de praktijk. Je werkt tijdens de masterclass ook een opdracht uit met een focus op de verbetering van de dienstverlening in jouw organisatie. De 3 dagen zien er als volgt uit:

Dag 1 

Ochtend: Introductie – Functieanalyse en Job Design

Middag: Samenstelling van een goed Assessment – inzichten uit de wetenschap

Dag 2 

Ochtend: Selectiepsychologie en Machine Learning

Middag: Samenstelling van een goed Assessment – dienstverlening in jouw organisatie

Dag 3 

Ochtend: Strengths assessment

Middag: Samenstelling van een goed Assessment – uitvoering en evaluatie 

Voor wie?

De postacademische masterclass Selectie en Assessment is bedoeld voor hbo- en wo-afgestudeerden die werving- en selectieprocedures opzetten en uitvoeren. Zoals bijvoorbeeld assessmentpsychologen, assessment & ontwikkeling consulenten, HR of assessment adviseurs.

Oud deelnemers over de masterclass:

"Met veel plezier kijk ik terug op de masterclass Selectie & Assessment. Door verschillende sprekers wordt er een stevige theoretische basis gelegd, waarbij er ook aandacht wordt besteed aan toekomstige ontwikkelingen binnen ons vakgebied. Door de aanwezigheid van deelnemers uit verschillende sectoren wordt er veel kennis gedeeld en ontstond een leuke, positieve groepsdynamiek."

Olaf Mantel

Psycholoog, Politieacademie

Krijg les van gerenommeerde wetenschappers én mensen uit de praktijk

  • dr. Annemarie Hiemstra (Erasmus Universiteit Rotterdam)

    Universitair hoofddocent Psychologie aan de Erasmus School of Social and Behavioral Sciences.

    Haar onderzoek richt zich op personeelsselectie, psychologische beoordeling, aanwervingsdiscriminatie en diversiteit op de werkplek. Naast haar onderzoek en diverse werkzaamheden op de universiteit is Annemarie Hiemstra voorzitter van de European Association of Work and Organizational Psychology (EAWOP). Het EAWOP bestaat om de ontwikkelingen en toepassingen van arbeids- en organisatiepsychologie in Europa te bevorderen en te ondersteunen.

    Annemarie Hiemstra
  • prof. dr. Marise Born (Erasmus Universiteit Rotterdam)

    Hoogleraar Personeelspsychologie aan de Erasmus School of Social and Behavioral Sciences, bijzonder hoogleraar Arbeids- en Personeelspsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, en buitengewoon hoogleraar aan Optentia North -West University. 

    Haar onderzoeksinteresses liggen op het gebied van personeelsselectie, cross-culturele psycholgie, testontwikkeling en assessment voor werkgerelateerde doeleinden, en persoonlijkheids- en individuele verschillen. Naast een diversiteit aan werkzaamheden binnen de universiteiten is Marise Born voorzitter van het bestuur van Stichting NOA.

    Marise Born
  • prof. dr. Marianne van Woerkom (Erasmus Universiteit Rotterdam)

    Hoogleraar Positieve Organisatiepsychologie de Erasmus School of Social and Behavioral Sciences, Universitair hoofddocent aan de Tilburg School of Social and Behavioral Sciences.

    Marianne van Woerkom verzorgt aan de Tilburg School of Social and Behavioral Sciences onder andere de vakken Assessments and InterventionsPositive Institutions, en Positive Psychology Interventions in Organizations. Haar onderzoek richt zicht op personeelsselectie, inclusie in de organisatie, en positieve psychologie.

    Marianne van Woerkom
  • drs. Aart van Hecke (Vidacto)

    Partner en Consultant bij Vidacto.

    Aart van Hecke traint, coacht en begeleidt professionals en organisaties bij het duurzaam ontwikkelen. In zijn coach- en advieswerk probeert hij samen met een ander te ontdekken waar diens grenzen liggen en deze uit te dagen. Met een doel voor ogen gaat hij te werk, geeft waar nodig steun en is soms de stok achter de deur.

    Aart van Hecke

Neem bij vragen contact op met

  • Gène Kerpen

    Programma adviseur

    e-mailadres: essbacademy@essb.eur.nl

    Telefoonnummer: 06-41216920

    "Graag bespreek ik uw leerbehoefte en vragen via een e-meeting, telefoon of per e-mail."

    Gene Kerpen

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen