ESSB participeert in vier consortia van de Nationale Wetenschapsagenda

Campus from above with Mandeville Building

Binnen de programmalijn Onderzoek op Routes door Consortia (ORC) van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) ontvangen veertien consortia financiering in de ronde van 2024. De Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB) participeert in vier, waarbij een breed scala aan onderwerpen te zien is. In deze consortia werken onderzoekers samen met kennispartners en maatschappelijke organisaties. Per consortium is er 6.8 miljoen euro beschikbaar.

De onderzoeksprojecten beslaan een breed scala aan expertises en draait om collectieve inspanning voor innovatie en samenwerkingen. We staan namelijk voor grote uitdagingen zoals woningnood, klimaatverandering en de energietransitie. Om hiermee om te gaan, zoeken burgers, wetenschappers, overheden en organisaties samen naar oplossingen. 

  1. DeMoCraft: Democratic Moral Craftsmanship for Just and Resilient Institutions

    Consortiumleider prof.dr. Leonie Heres (Vrije Universiteit Amsterdam en ESSB)

Bij ESSB zal Leonie Heres binnen het werkpakket (WP) Democratic Moral Craftsmanship in Political-Societal Relations het project naar moreel vakmanschap in de netwerksamenleving uitvoeren.

Om hun belangen goed te behartigen, moeten politici in contact staan met kiezers en andere betrokkenen, zoals bedrijven, belangenorganisaties en NGO’s. Zulke netwerken kunnen bijdragen aan beter en eerlijker beleid, omdat ze zorgen voor meer verschillende meningen aan tafel. Tegelijk brengen deze contacten ook risico’s met zich mee, zoals belangenverstrengeling of het lekken van vertrouwelijke informatie.

In dit onderzoek bestuderen we vier cases om beter te begrijpen hoe dit soort netwerken opereren op verschillende overheidsniveaus (gemeente, provincie en ministerie) en met verschillende soorten partners (publiek-publiek en publiek-privaat). Bekeken wordt hoe informele regels in deze netwerken bijdragen aan goed en moreel leiderschap van politici. Ook wordt onderzocht hoe dit leiderschap hen helpt om ethische risico’s beter te herkennen en aan te pakken. Het onderzoek levert praktische inzichten op voor trainingen, beleid en hulpmiddelen zoals een verbeterde ‘Netwerk Scan’, waarmee politieke leiders hun netwerkrelaties kunnen beoordelen en verbeteren.

  1. Empowering Citizen COllectives in societal transitions (ECCO), 

    Consortiumleiding prof. Tine de Moor (RSM)

De ESSB, met prof.dr. Jurian Edelenbos, dr. Ingmar van Meerkerk en dr. Julia Wittmayer, is in meerdere werkpakketten (WP) actief:

Werkpakket Empowering citizen collectives in societal transitions as IDENTIFIERS
Dit werkpakket richt zich op de rol die burgercollectieven (CCs) spelen als identificatiemiddelen, in het bijzonder met betrekking tot groepen die niet formeel erkend zijn als CCs, rekening houdend met alle mogelijke fasen in de levenscyclus van CCs. Binnen het project ligt de focus op het begrijpen van en omgaan met transitie spanningen en conflicten in CCs, en daarnaast op het inclusief maken van bestuurlijke samenwerking door middel van community-led onderzoek en actie met (non-)formele CCs. Twee promovendi gaan op dit WP aan de slag.

Werkpakket Empowering citizen collectives in societal transitions as go-between
Dit WP heeft als doel het verdiepen van ons begrip van de rol die CCs spelen als intermediair tussen burgergroepen, (lokale) overheden, andere stakeholders en non-participanten. ESSB heeft één PhD-project in dit WP7, over het begrijpen van kernwaarden en het creëren van publieke waarde voor partnerschappen tussen overheid, samenleving en de academische wereld. Met als doel beleidsmakers te adviseren en verschillende strategieën toe te passen om beleid te ontwikkelen dat lokale aanpassing en innovatie mogelijk maakt, zodat het kan worden afgestemd op CCs.

  1. STRONGER2GETHER: Strengthening social relationships for students’ flourishing and mental well-being

    Consortiumleiding dr. Chiel van der Veen Hogeschool Windesheim

Onder leiding van prof. dr. Sabine Severiens wordt bij ESSB gewerkt aan het werkpakket "Promoting social relationships and youth flourishing: (Re)design, implementation, and evaluation of CARES- interventions", met betrokkenheid van dr. Marjolein Zee en prof. dr. Marieke Meeuwisse en de EMPO als professionele partner. 

Het werkpakket richt zich op het (her)ontwikkelen, implementeren en evalueren van programma's die als doel hebben om sociale relaties tussen jongeren te versterken en uiteindelijk bij te dragen aan hun floreren en mentale gezondheid. De onderzochte programma’s worden CARES-interventies genoemd, omdat ze een socio-ecologisch systeemperspectief hanteren volgens het CARES-raamwerk dat in de andere werkpakketten van het STRONGER2GETHER wordt ontwikkeld. Dit project zal een reeks CARES-interventies leveren in verschillende contexten, zoals onderwijs en sport maar ook online, ondersteund door wetenschappelijke theorie en eerder onderzoek. Daarnaast zal dit werkpakket zich richten op mechanismen die het succes verklaren op de verschillende niveaus in het CARES-raamwerk. Jongeren zelf gaan een cruciale rol in het consortium en ook in dit werkpakket spelen, als ontwerper en onderzoeker. 
De EUR gaat in dit project drie promovendi en een postdoc begeleiden. 

  1. CONTEXTualized emotion bioregulation training for professionals and youth at risk 

    Consortiumleiding dr. Floris Klumpers Behavioural Science institute en Donders Instituut van de Radboud Universiteit

Onderzoekers van ESSB spelen een centrale rol binnen twee werkpakketten van deze studie:

Werkpakket Just In Time Adaptive Interventions
Dr. Marta Marciniak leidt de ontwikkeling van een just-in-time adaptieve interventie die gebruikmaakt van gegevens van smartwatches om ondersteuning via een smartphone te activeren. In een praktijksituatie ontvangen jongeren en politieagenten feedback over hun huidige stressniveau via een smartwatch en een mobiele app. "Wanneer escalatie dreigt, ontvangen ze gepersonaliseerde instructies om hun stress te reguleren – met behulp van technieken die ze eerder hebben geoefend in de virtual reality-training", legt Marciniak uit. "Deze aanpak helpt om VR-biofeedbacktraining te vertalen naar effectieve actie tijdens stressvolle momenten in het dagelijks leven." 

Werkpakket Youth at Risk
Binnen dit werkpakket onderzoeken dr. Ilse van de Groep en prof. dr. Eveline Crone hoe jongeren en jongvolwassenen die in aanraking zijn gekomen met de politie omgaan met hun emoties in stressvolle situaties en wat er dan in hun brein gebeurt. De hersenscans worden uitgevoerd bij het Erasmus MC, waarmee sinds november 2024 een succesvolle samenwerking is aangegaan om hersenonderzoek mogelijk te maken voor Erasmus Universiteit onderzoekers. Daarnaast testen ze de effectiviteit van de geïntegreerde Virtual Reality– en Smartwatch-interventie.

“Een belangrijk onderdeel van onze aanpak is youth participatory action research,” vertelt Van de Groep. “Jongeren denken actief mee over het onderzoek en de interventie. Zo zorgen we ervoor dat de aanpak aansluit bij hun leefwereld en beter toepasbaar is in verschillende situaties en omgevingen.”
Binnen deze twee werkpakketten worden bij ESSB drie promovendi en twee postdoc’s aangesteld.

Programma Nationale Wetenschapsagenda

De basis van de totstandkoming en vernieuwing van de Nationale Wetenschapsagenda ligt bij burgers. In het NWA-programma is de verbinding van samenleving en wetenschap essentieel. Overheden, onderzoekers, maatschappelijke organisaties en burgers ontwikkelen en benutten samen kennis om tot wetenschappelijke en maatschappelijke impact te komen. En aan de hand van wetenschapscommunicatie wordt kennis gedeeld in de samenleving om de betrokkenheid bij en het vertrouwen in wetenschap te vergroten.

Professor
Professor
Onderzoeker
Onderzoeker
Professor
Onderzoeker
Professor
Onderzoeker
Onderzoeker
Professor
Meer informatie

Marjolein Kooistra, communicatie ESSB, 0683676038, kooistra@essb.eur.nl

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen