Werkt nudging om naleving van de coronamaatregelen te stimuleren?

Pijlen op de vloer die je naar de trap leiden, in plaats van de lift: heb jij ze weleens gezien? Dit is een voorbeeld van nudging. Prof. dr. Semiha Denktas legt in 1Vandaag uit hoe nudging toegepast kan worden om te zorgen dat mensen de coronamaatregelen goed naleven. 

 "Om dit virus te lijf te gaan, moeten we ons gedrag aanpassen. Daar kunnen nudging en andere inzichten heel goed bij helpen. Bijvoorbeeld door heel duidelijk te communiceren dat mensen anderhalve meter afstand moeten houden. Pijlen op de vloer of andere geheugensteuntjes om afstand van elkaar te houden, werken in dit geval," verklaart Denktas.

Toch is de techniek geen wondermiddel, en treedt er geen blijvend effect op, zo benadrukt Denktas. "Het is is vooral een techniek waarmee je zorgt dat mensen hun gedrag aanpassen zonder dat je ander gedrag verbiedt. Zo zijn er nog veel meer technieken binnen de gedragswetenschap. Nudges zijn over het algemeen best effectief, maar je moet blijven observeren en met mensen blijven praten," aldus Denktas.

 

Professor
Meer informatie

Lees het volledige artikel op de website van 1Vandaag.