Medische doorbraken
Denkcafè in de Arminiuskerk

Denkcafé: Medische doorbraken die de wereld veranderen

Begindatum

donderdag, 27 sep 2018, 20:00

Einddatum

donderdag, 27 sep 2018, 23:30

Locatie
Arminiuskerk, Rotterdam

De laatste jaren zijn er diverse medische doorbraken. Zo ook binnen het grootste medische onderzoeksinstituut van Nederland, het Erasmus MC. Onderzoekers uit dit ziekenhuis vertellen tijdens deze editie van het Denkcafè in de Arminiuskerk over hun onderzoek. Wat betekenen hun vondsten voor onze toekomst?

Erasmus MC: de film

Programma

20:00 uur: Het eeuwige leven 
Peter de Keizer draait de veroudering terug door verouderde cellen op te ruimen. Proeven bij muizen zijn succesvol en testen op mensen zijn onderweg. Hoeveel ouder kunnen en willen we worden? Hoe gigantisch zijn de gevolgen?

20:45 uur: Repareer jezelf
Regeneratieve geneeskunde is een wonderbaarlijke verzameling technieken waarbij het lichaam zichzelf repareert. Luc van der Laan onderzoekt hoe met stamcellen nieuwe organen gemaakt kunnen worden. Hoe ver kunnen deze technieken gaan? Kun je jezelf blijvend vernieuwen?

21:30 uur: Virussen onder controle: nooit meer verkouden, griep, SARS of ZIKA 
Ron Fouchier doet onderzoek naar virussen. Door deze fundamenteel te bestuderen kunnen virusziekten voorkomen of genezen worden. Er kunnen zelfs voorspellingen gedaan worden over de evolutie van virussen, waardoor de jaarlijkse griepprik beter werkt.

22:15 uur: Het einde van AIDS en hepatitis B 
AIDS is momenteel een chronische ziekte, met medicijnen kan de ziekte in bedwang worden gehouden. In het lichaam blijven er echter altijd virussen over die de medicijnen niet kunnen aanpakken, deze ‘verstoppen’ zich als het ware. Tokameh Mahmoudi ontwikkelt een methode om deze laatste virussen ook op te ruimen, zodat mensen definitief genezen van AIDS en hepatitis. Voertaal Engels

22:45 uur: Mariana Hirschfeld – Spoken Word
Een van Rotterdams' beste Spoken Word artiesten geeft een optreden. 

Mariana Hirschfeld

Mariana Hirschfeld - Ode aan de Vrouw

Meer informatie

Lustrum

Deze editie van het Denkcafé wordt georganiseerd door Arminius en Erasmus MC vanwege het 21e lustrum van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Op 28 september is er een groot wetenschapsfestival in het Nhow-hotel en op 29 september is er een publiek wetenschapsevenement op campus Woudestein.