Op vrijdag 2 juli 2021 verdedigt O. Bugter zijn proefschrift, getiteld: ‘Optical Cancer Screening and Multiple Primary Tumors in the Upper Aerodigestive Tract’.
- Promotor
- Co-promotor
- Co-promotor
- Datum
- vrijdag 2 jul 2021, 10:30 - 12:00
- Type
- Promotie
- Ruimte
- Senaatszaal
- Gebouw
- Erasmus Gebouw
- Locatie
- Campus Woudestein
In het eerste deel van dit proefschrift werd er onderzocht hoe vaak patiënten na hoofd-halskanker een tweede tumor kregen, in het hoofd-halsgebied, maar ook in de slokdarm en de longen. Dit bleek bij 11% van de onderzochte patiënten te gebeuren. Het bleek moeilijk te voorspellen bij welke specifieke patiënten dit zou zijn. Verder onderzochte we met elektronenmicroscopie het wangslijmvlies van patiënten met keel-, long- en slokdarmkanker en controlepatiënten op tekenen van kanker. Er werd naar verschillende aspecten van de structuur van het DNA gekeken. Hierbij werden er significante verschillen gevonden tussen patiënten met en zonder kanker. Mogelijk kunnen deze bevindingen in de toekomst bijdragen aan methodes om bepaalde tumoren eerder op te sporen. In het volgende deel werd een dergelijke methode onderzocht. Met lichtspectroscopie werd het wangslijmvlies van patiënten met hoofd-hals-, long-, en slokdarmkanker onderzocht om het veldeffect van de tumor op te sporen. Dit bleek gedeeltelijk mogelijk, waardoor deze methode als hulpmiddel gebruikt zou kunnen worden in het opsporen van deze tumorsoorten. In het vierde deel werd er in de bestaande literatuur gekeken naar het nut van het endoscopisch screenen van hoofd-halskankerpatiënten naar tweede primaire tumoren in de slokdarm en visa-versa. Endoscopische screening van de slokdarm bleek bij een gedeelte van de hoofd-halskankerpatiënten geïndiceerd, andersom was hiervoor minder bewijs. In het laatste deel onderzochte wij of lichtspectroscopie is een bruikbare methode is om lymfekliermetastases in de hals aan te tonen. Dit bleek in een deze proefstudie zeker het geval. Dit nodigt zeker uit deze methode verder te onderzoeken.
De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of in de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift in een klein gezelschap of online verdedigen.