Bibliotheekdiensten tijdens Corona

Op deze pagina vind je informatie over onze aangepaste dienstverlening en hoe we de huidige Coronamaatregelen hebben toegepast zodat je veilig kan studeren in de UB. 

 • De Universiteitsbibliotheek (UB) is op werkdagen geopend van 9.00 tot 22.00 en op zaterdag van 9.00 tot 17.00. Op zondag is de UB gesloten. De ISS-bibliotheek is op werkdagen geopend van 9.00 tot 17.00. Het Polak-gebouw en het Sanders-gebouw zijn op werkdagen geopend van 8.00 tot 23.00. In het weekend zijn deze gebouwen gesloten. 

  De gebouwen zijn toegankelijk voor EUR-studenten en -medewerkers die vooraf een studieplek hebben gereserveerd en voor bezoekers die boeken komen inleveren of ophalen. Deze boeken kun je vooraf aanvragen via sEURch.

  Openingstijden bibliotheeklocaties
  Openingstijden overige gebouwen op campus Woudestein (via MyEUR)

 • Studeren in de Universiteitsbibliotheek (UB) is weer mogelijk. Op dit moment hebben we 400 studieplekken beschikbaar, waarvoor je je van tevoren moet aanmelden met je ERNA-accountVan maandag tot en met vrijdag zijn er twee tijdvakken beschikbaar; van 9.00 tot 15.00 uur (dagshift) en van 16.00 tot 22.00 uur (avondshift). Op zaterdag reserveer je van 9.00 tot 17.00 uur.

  Om het studeren voor iedereen zo veilig mogelijk te maken, hebben we een aantal regels opgesteld om zo min mogelijk verkeer in de UB te garanderen. Dus kom voorbereid en neem je lunch en drinken mee.

  We zien je graag weer in de bibliotheek, maar houd rekening met elkaar en:

  • Kom alleen;
  • Houd minimaal 1,5 meter afstand;
  • Kom niet als je verkoudheidsklachten hebt.

  Wanneer je de UB binnenkomt vragen we naar je gezondheidssituatie, je reservering en je studentenkaart. Let op, geen reservering = geen toegang tot de UB.

  Reserveer je studieplek in de Universiteitsbibliotheek

  1. Reserveer je studieplek met je ERNA-account online (je kunt reserveren vanaf 00:00 uur een dag van tevoren);
  2. Je ontvangt een bevestiging van je reservering per mail;
  3. De in- en uitgang van de bibliotheek bevinden zich aan de Institutenlaan (straatniveau);
  4. De UB is van maandag tot en met vrijdag open van 09.00 tot 22.00 en op zaterdag van 9.00 tot 17.00;
  5. Geen reservering = geen toegang.

  Studeren in een ander gebouw op campus Woudestein

  Reserveer hier een studieplek in een ander gebouw (Polak- en Sanders-gebouw) op campus Woudestein. 

  Printen, scannen en kopiëren

  Heb je een studieplek gereserveerd, dan kan je ook gebruik maken van de print-, scan- en kopieerapparaten van Follow-me printing. Ook Copyshop Canon is weer geopend op werkdagen van 9.00 tot 16.00. 

  Meer informatie

  Heb je vragen of ondersteuning nodig? Mail ons of bel 010-408 1198

 • De Universiteitsbibliotheek (UB) is op werkdagen van 9.00 tot 22.00 en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur geopend voor het lenen en inleveren van boeken. Deze service is beschikbaar voor iedereen met een EUR-collegekaart of een geldige lenerspas. We zien je graag weer in de bibliotheek, maar houd rekening met elkaar en:

  • Kom alleen;
  • Houd minimaal 1,5 meter afstand;
  • Kom niet als je verkoudheidsklachten hebt.

  Het aanvragen van boeken doe je nog steeds via sEURch. Het afhalen en inleveren hebben we geheel contactloos gemaakt, zodat we jouw gezondheid en die van onze medewerkers kunnen garanderen.  

  Aanvragen en afhalen

  • Vraag voor 9.00 uur een boek aan via sEURch, dan kan je het nog dezelfde dag of de dag erna afhalen;
  • Kom alleen naar de UB als je bericht hebt gehad dat je boek voor je klaarstaat;
  • Zowel de ingang als de uitgang is aan de Institutenlaan (ingang straatniveau);
  • Een boek afhalen kan op werkdagen van 9.00 tot 22.00 en op zaterdag van 9.00 tot 17.00. Het boek blijft 7 werkdagen voor je klaarstaan.
  • Boeken kun je alleen lenen met een bibliotheekpas of je collegekaart: zonder kaart is lenen niet mogelijk.

  Hoe werkt het?

  • Na binnenkomst in de UB geef je aan boeken te willen lenen en/of in te leveren;
  • De UB-medewerker stelt enkele vragen over je gezondheid;
  • Je krijgt een Library Services Card die je toegang verschaft tot de UB;
  • Je  volgt de speciale routering;
  • Bij de inlever- en uitleenautomaat naast de informatiebalie kun je boeken inleveren en lenen;
  • Ook direct bij binnenkomst kun je boeken inleveren; 
  • Je verlaat via de rode exit-route het gebouw: je levert de Library Services Card in bij de uitgang.

  Ingeleverde boeken houden we voor de veiligheid een paar dagen apart, dus boeken zijn niet dezelfde dag van je naam af. Lever je dus bijvoorbeeld op maandag je boeken in, dan worden ze op woensdag van je naam afgehaald. Je ontvangt hiervan een bevestiging.

  Meer informatie

  Heb je vragen of ondersteuning nodig? Mail ons of bel 010-408 1198

 • Digitale collectie

  Met onze digitale bronnen, e-modules en online dienstverlening zorgen we ervoor dat je zo optimaal mogelijk thuis kan studeren of werken. Deze diensten zijn alleen beschikbaar voor EUR-studenten en -medewerkers.

  Via sEURch, de A-Z lijst van databanken of bronnen per vakgebied kun je thuis gemakkelijk toegang krijgen tot online artikelen, tijdschriften en boeken. Log in met je ERNA-account als daarom gevraagd wordt. 
  Je kunt ook de Library Access browser extensie installeren. Deze controleert automatisch of de publicaties die je vindt beschikbaar zijn via de Universiteitsbibliotheek. 
  Meer informatie over off-campus toegang.

  Fysieke collectie

  Het is helaas nog niet mogelijk de boekencollectie (waaronder de verplichte literatuur) in de studiezalen van de Universiteitsbibliotheek te raadplegen. Wel kun je deze boeken van tevoren aanvragen via sEURch en deze ophalen. Lees hier meer over bij “Lenen, afhalen en inleveren van boeken”.

  Bijzondere Collecties

  Het raadplegen van publicaties uit bijzondere collecties in gesloten opstelling (Historisch Didactische Collectie, Collectie Jan Tinbergen en boeken gepubliceerd voor 1850) is momenteel beperkt en op aanvraag mogelijk. Dien uw verzoek in via het vragenformulier en u krijgt zo spoedig mogelijk een reactie van ons. Publicaties uit de Historisch Didactische Collectie kunt u ook zelf aanvragen via sEURch als u al een collegekaart, leners- of raadpleegpas heeft.

  Studielandschappen in het Polak- en Sanders-gebouw

  De verplichte literatuur in de Studielandschappen Sociologie/Bestuurskunde, Psychologie en Pedagogische wetenschappen van de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences in het Polak-gebouw kan je raadplegen. Hetzelfde geldt voor het Studielandschap van de Erasmus School of Law in het Sanders-gebouw.

  Lenen bij andere bibliotheken

  Vanaf 1 juli is het weer mogelijk om boeken te lenen uit een andere bibliotheek.

 • Het EDSC (Erasmus Data Service Centre) in het Polak-gebouw is geopend op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur. De volgende diensten worden weer aangeboden:

  • Individuele ondersteuning;
  • Gebruik Bloomberg/Eikon terminals (er zijn 4 terminals beschikbaar);
  • Raadplegen Morningstar en SDC Platinum;
  • Verkrijgen van kleine hoeveelheden data uit Datastream.

  Lees bij de Covid 19 FAQs van het EDSC wat de mogelijkheden zijn en hoe je reserveert voor de diverse diensten.

  Meer informatie

  Heb je vragen? Mail het EDSC of bel 010 – 408 1232.

 • De online Information Skills modules van de bibliotheek helpen je bij het zoeken, vinden, beoordelen en managen van wetenschappelijke literatuur en data. De modules gaan specifiek in op de topics waar je tegenaan loopt bij het zoeken naar online informatie voor je opdrachten of scriptie.

  Leer vanachter je bureau hoe je uit de online informatie overload de voor jou relevante informatie haalt. Of hoe je je zoekresultaten kunt beoordelen en kan checken op wetenschappelijke kwaliteit.