Bibliotheekdiensten tijdens Corona

Op deze pagina vind je informatie over onze aangepaste dienstverlening en hoe we de huidige Coronamaatregelen hebben toegepast zodat je veilig kan studeren in de UB. 

 • Openingstijden:

  De Universiteitsbibliotheek (UB) is op werkdagen en zaterdagen geopend van 9.00 tot 17.00. Op zondag is de UB gesloten.
  De ISS-bibliotheek is op werkdagen geopend van 9.00 tot 17.00.

  Het Polak-gebouw en het Sanders-gebouw zijn gesloten.

  Toegang:
  De UB en de ISS-bibliotheek zijn toegankelijk voor EUR-studenten en -medewerkers die vooraf een studieplek hebben gereserveerd en voor bezoekers die boeken komen inleveren of ophalen. Deze boeken kun je vooraf aanvragen via sEURch.

  Openingstijden bibliotheeklocaties
  Openingstijden overige gebouwen op campus Woudestein (via MyEUR)

 • De Universiteitsbibliotheek (UB) is vanaf donderdag 17 december alleen geopend voor kwetsbare studenten. Het gaat dan om deze studenten:

  • Internationale studenten;
  • Studenten met een functiebeperking;
  • Studenten die als mantelzorger optreden;
  • Studenten die thuis absoluut geen gelegenheid hebben om te studeren of die om andere (mentale) redenen liever op de campus studeren.

  Indien je je niet herkent in één van de bovengenoemde categorieën vragen we je dringend om NIET TE RESERVEREN. We doen een beroep op ieders solidariteit om hier verstandig mee om te gaan. 

  Hoe reserveer je een studieplek in de Universiteitsbibliotheek:

  1. Reserveer je studieplek een dag van tevoren met je ERNA-account (je kunt reserveren vanaf 00:00 uur een dag van tevoren);
   1. Selecteer de studieplek in de door jou gewenste ruimte. Er is keuze uit: stilte of niet en met of zonder PC.
   2. Volg de instructies op het scherm om je reservering in te dienen.
  2.  Je ontvangt een bevestiging van je reservering per mail;
  3. De in- en uitgang van de bibliotheek bevinden zich aan de Institutenlaan (straatniveau);
  4. Geen reservering = geen toegang.

  Veilig studeren
  Om het studeren voor iedereen zo veilig mogelijk te maken, hebben we een aantal regels opgesteld om zo min mogelijk verkeer in de UB te garanderen. Dus kom voorbereid en neem je lunch en drinken mee. Daarnaast geldt natuurlijk:

  • Kom alleen;
  • Houd minimaal 1,5 meter afstand;
  • Draag een mondkapje als je door de UB loopt;
  • Kom niet als je verkoudheidsklachten hebt;
  • Annuleer je reservering, vóór je shift begint, als je onverhoopt niet kan komen.

  Wanneer je de UB binnenkomt vragen we naar je gezondheidssituatie, je reservering en je studentenkaart. Let op, geen reservering = geen toegang tot de UB.

  Boekenuitleen
  Het is mogelijk om tijdens onze openingstijden boek te lenen en te retourneren via de Self Service. Kom alleen naar de UB als je bericht hebt gehad dat je boeken voor je klaarliggen.

  Studeren in een ander gebouw op campus Woudestein
  De andere gebouwen op campus Woudestein zijn gesloten tot nader order.

  Meer informatie
  Heb je vragen of ondersteuning nodig? Mail ons of bel 010-408 1198

 • De Universiteitsbibliotheek (UB) is op werkdagen en zaterdagen van 9.00 tot 17.00 geopend voor het lenen en inleveren van boeken. Deze service is beschikbaar voor iedereen met een EUR-collegekaart of een geldige lenerspas. We zien je graag in de bibliotheek, maar houd rekening met elkaar en:

  • Kom alleen;
  • Houd minimaal 1,5 meter afstand;
  • Draag een mondkapje als je door de UB loopt;
  • Kom niet als je verkoudheidsklachten hebt.

  Het aanvragen van boeken doe je nog steeds via sEURch. Het afhalen en inleveren hebben we geheel contactloos gemaakt, zodat we jouw gezondheid en die van onze medewerkers kunnen garanderen.  

  Aanvragen en afhalen

  • Vraag voor 9.00 uur een boek aan via sEURch, dan kan je het nog dezelfde dag of de dag erna afhalen;
  • Kom alleen naar de UB als je bericht hebt gehad dat je boek voor je klaarstaat;
  • Zowel de ingang als de uitgang is aan de Institutenlaan (ingang straatniveau);
  • Een boek afhalen kan op werkdagen en zaterdagen van 9.00 tot 17.00. Het boek blijft 7 werkdagen voor je klaarstaan.
  • Boeken kun je alleen lenen met een bibliotheekpas of je collegekaart: zonder kaart is lenen niet mogelijk.

  Hoe werkt het?

  • Na binnenkomst in de UB geef je aan boeken te willen lenen en/of in te leveren;
  • De UB-medewerker stelt enkele vragen over je gezondheid;
  • Je  volgt de speciale routering;
  • Bij de inlever- en uitleenautomaat naast de informatiebalie kun je boeken inleveren en lenen;
  • Ook direct bij binnenkomst kun je boeken inleveren; 
  • Je verlaat via de rode exit-route het gebouw.

  Ingeleverde boeken houden we voor de veiligheid een paar dagen apart, dus boeken zijn niet dezelfde dag van je naam af. Lever je dus bijvoorbeeld op maandag je boeken in, dan worden ze op woensdag van je naam afgehaald. Je ontvangt hiervan een bevestiging.

  Meer informatie
  Heb je vragen of ondersteuning nodig? Mail ons of bel 010-408 1198.

 • Digitale collectie

  Met onze digitale bronnen, e-modules en online dienstverlening zorgen we ervoor dat je zo optimaal mogelijk thuis kan studeren of werken. Deze diensten zijn alleen beschikbaar voor EUR-studenten en -medewerkers.

  Via sEURch, de A-Z lijst van databanken of bronnen per vakgebied kun je thuis gemakkelijk toegang krijgen tot online artikelen, tijdschriften en boeken. Log in met je ERNA-account als daarom gevraagd wordt. 
  Je kunt ook de Library Access browser extensie installeren. Deze controleert automatisch of de publicaties die je vindt beschikbaar zijn via de Universiteitsbibliotheek. 
  Meer informatie over off-campus toegang.

  Fysieke collectie

  Het is helaas nog niet mogelijk de boekencollectie (waaronder de verplichte literatuur) in de studiezalen van de Universiteitsbibliotheek te raadplegen. Wel kun je deze boeken van tevoren aanvragen via sEURch en deze ophalen. Lees hier meer over bij “Lenen, afhalen en inleveren van boeken”.

  Bijzondere Collecties

  Het raadplegen van publicaties uit bijzondere collecties in gesloten opstelling (Historisch Didactische Collectie, Collectie Jan Tinbergen en boeken gepubliceerd voor 1850) is momenteel beperkt en op aanvraag mogelijk. Dien uw verzoek in via het vragenformulier en u krijgt zo spoedig mogelijk een reactie van ons. Publicaties uit de Historisch Didactische Collectie kunt u ook zelf aanvragen via sEURch als u al een collegekaart, leners- of raadpleegpas heeft.

  Studielandschappen in het Polak- en Sanders-gebouw

  De verplichte literatuur in de Studielandschappen Sociologie/Bestuurskunde, Psychologie en Pedagogische wetenschappen van de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences in het Polak-gebouw kan je tot nader order niet raadplegen. Hetzelfde geldt voor het Studielandschap van de Erasmus School of Law in het Sanders-gebouw.

  Lenen bij andere bibliotheken

  Vanaf 1 juli is het weer mogelijk om boeken te lenen uit een andere bibliotheek via interbibliothecair leenverkeer (IBL).

 • Vanwege de nieuwe lockdown worden de individuele ondersteuning en workshops financiele databanken alleen online georganiseerd. Het is voorlopig ook niet mogelijk om een plaats te boeken in de Bloomberg/Eikon class (er vanuit gaande dat het Polak-gebouw gesloten is vanaf 16 december).

  Meer informatie
  Heb je vragen? Check de EDSC websitemail het EDSC of bel 010 – 408 1232.

 • De online Information Skills modules van de bibliotheek helpen je bij het zoeken, vinden, beoordelen en managen van wetenschappelijke literatuur en data. De modules gaan specifiek in op de topics waar je tegenaan loopt bij het zoeken naar online informatie voor je opdrachten of scriptie.

  Leer vanachter je bureau hoe je uit de online informatie overload de voor jou relevante informatie haalt. Of hoe je je zoekresultaten kunt beoordelen en kan checken op wetenschappelijke kwaliteit.