Media & Journalistiek

Verken het journalistieke landschap van nu en de toekomst

Opleiding in het kort

De digitale revolutie heeft journalistiek en media compleet veranderd. We kunnen ons inmiddels geen samenleving meer voorstellen zonder media.

Belangrijkste Feiten & Cijfers

Type
Master
Diploma
MA
Vorm
Fulltime
Voertaal
Nederlands
Tijdsduur
1 jaar
Studiepunten (EC)
60
Begindatum
September
Aanmelddeadline (EEA)
15 mei
Bekijk alle

Waarom deze opleiding?

  • Waar andere journalistieke masterstudies alleen opleiden tot journalist, combineert de master in Rotterdam de journalistieke praktijk met wetenschappelijk onderzoek en theorievorming.
  • De kennis, onderzoeksvaardigheden, het analytisch vermogen, de journalistieke vaardigheden en de focus op ondernemerschap die je in deze master ontwikkelt, maken je flexibel en multi-inzetbaar. 

Meer weten? Ontmoet ons hier

Er zijn momenteel geen evenementen specifiek voor deze opleiding.

Kom meer te weten over deze opleiding op een van onze (online) evenementen.

Bekijk al onze evenementen

Carrièremogelijkheden

Onze alumni komen onder meer terecht in management-, research-, marketing- en publiciteitsfuncties binnen de mediawereld, de cultuursector en de communicatiebranche.

Onze studenten vertellen

Jim van der Meer

Alumnus Master in Media & Journalistiek

Om ook meer theoretische verdieping te krijgen, koos ik voor de een vervolgstudie aan de universiteit.
Om ook meer theoretische verdieping te krijgen, koos ik voor de een vervolgstudie aan de universiteit.

"Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in de media, vandaar dat het kiezen van een studie een makkelijke keuze was. Eerst heb ik de HBO opleiding Media en Entertainment Management afgerond waarna de Master Media en Journalistiek perfect aansloot als extra vervolgstudie. Tijdens deze HBO studie heb ik als productie assistent voor Eyeworks gewerkt, waar ik was betrokken bij de productie van televisieprogramma’s waaronder de Nationale IQ test. Daarnaast schreef ik artikelen voor een lokale krant, zodoende had ik mij al aardig verdiept in de praktische kant van de media. Om ook meer theoretische verdieping te krijgen, koos ik voor de een vervolgstudie aan de universiteit.

Mijn advies: verdiep je in de branche waar je in terecht wil komen. Ga werken in de journalistiek of start een eigen blog en doe schrijfervaring op. Daarnaast is het belangrijk om je niet blind te staren op een baan in de journalistiek omdat het dan zwaar kan tegenvallen als dat niet lukt. Ondanks dat ik niet in de journalistiek ben beland, ga ik wel met plezier naar mijn werk en dat is ook erg belangrijk. Daarnaast vind ik dat je in deze tijd de kansen moet pakken die je krijgt aangereikt!"

Angelique van Tilburg

Alumna Master in Media & Journalistiek

Tijdens je studie moet je zoveel mogelijk dingen uitproberen en alle kansen om iets te leren grijpen.
Tijdens je studie moet je zoveel mogelijk dingen uitproberen en alle kansen om iets te leren grijpen.

"Na mijn VWO koos ik voor een brede opleiding: HBO Communicatie aan Hogeschool Inholland. Tijdens deze opleiding had ik al interesse voor de journalistiek en ik had een journalistiek bijbaantje. Ik wist echter nog niet precies wat voor werk ik wilde gaan doen, dus ik koos voor een vervolgopleiding: Media en Journalistiek. Ik wilde ook graag in Rotterdam blijven. Na mijn studie ben ik fulltime aan de slag gegaan als freelance journalist. Door dat werk ben ik op het idee gekomen om een lokale papieren krant voor kinderen te beginnen. Ik wist gelijk: dit is het!

Je studietijd is wat je er zelf van maakt. Tijdens je studie moet je zoveel mogelijk dingen uitproberen en alle kansen om iets te leren grijpen. Je moet niet bang zijn. Veel mensen durven niet op iemand af te stappen of een redactie te bellen. Maar als je het niet probeert, dan weet je nooit of iets zal lukken. Bel die persoon of redactie gewoon als je iets wilt! Ik ben zelf heel blij dat ik deze studie heb gedaan. Ik vraag me af of ik het idee voor de krant had gekregen als ik het bij mijn hbo-opleiding had gelaten."

Sergio Nieto Solis

Alumnus Master in Media & Journalistiek

De Master Media & Journalistiek heeft mij uitstekend voorbereid op het journalistieke werkveld.
De Master Media & Journalistiek heeft mij uitstekend voorbereid op het journalistieke werkveld.

Waarom heb je voor je Master Media & Journalistiek gekozen? Was het een bewuste keuze voor een carrière in een specifiek veld? Waren er ook andere factoren van belang?
Vanaf jongs af aan was ik al bijzonder geïnteresseerd in journalistiek. Helaas is het niet mogelijk om op universitair niveau een journalistieke bachelor te volgen. Daarom ging ik eerst rechten studeren. Na het afronden van mijn bachelor was de liefde voor journalistiek nog niet uitgedoofd. De Master Media & Journalistiek was toen een logische keuze. De combinatie tussen de wetenschappelijke benadering van het medialandschap en de journalistieke praktijk in de Master sprak mij meteen aan.

 

Heeft het programma Media & Journalistiek aan je verwachtingen voldaan?
Ja, de Master heeft mij uitstekend voorbereid op het journalistieke werkveld. De nadruk ligt meer op de wetenschappelijke benadering dan de praktische aspecten van de journalistiek, maar dat spreekt mij persoonlijk juist erg aan. 

 

Hoe heeft deze master je voorbereid op de arbeidsmarkt?
Goed, er wordt bijvoorbeeld veel aandacht besteed aan hoe je je kan voorbereiden op het leven als journalist. Hoe pitch je een verhaal, wat zijn lucratieve verdienmodellen, hoe bouw je een netwerk op? Toch moet de kanttekening geplaatst worden dat de ultieme voorbereiding niet bestaat. Er zijn zoveel verschillende werkzaamheden in de media en in de journalistiek dat het vooral belangrijk is dat je voor jezelf bepaalt wat je écht wil leren tijdens de master. Daar kun je vervolgens zelf actief naar op zoek. Zo heb ik via een van de docenten een vrijwillige cursus programmeren gevolgd om meer te leren over datajournalistiek. Dat was echt heel gaaf.

 

Voor welke organisatie of bedrijf werk je momenteel, en wat is je functie?
Momenteel werk ik als onderzoeksjournalist voor onderzoekscollectief The Investigative Desk in Amsterdam. Daarnaast schrijf ik voor het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek een rubriek over wetenschappelijke ontwikkelingen in de journalistiek.

Hoe ben je in deze functie terecht gekomen?
Ik ben aansluiten aan mijn master begonnen als stagiaire bij The Investigative Desk. Nog voor het afronden van mijn stage mocht ik starten als werknemer en sindsdien zit er nog steeds met veel plezier.

Wat zijn je belangrijkste taken in deze functie?
Het maken van journalistieke producties. In de onderzoeksjournalistiek bestaat het grootste deel van je werk uit research doen: rapporten lezen, rechtszaken lezen, interviewen, experts spreken. Als je dat goed uitvoert komt daar een verhaal uit. Dan begint het schrijven pas.

Welke onderdelen van je master kwamen van pas in je loopbaan en je huidige functie?
Vooral het analytisch denken en het écht leren schrijven. The Investigative Desk richt zich op onderzoek naar bedrijven in de grote sectoren. De tabaksindustrie, defensie, de farmaceutische industrie en de energie-industrie. Later komen de voedingsindustrie en alcoholindustrie daar nog bij. Om daar echt iets toe te kunnen voegen moest ik mij als een gek gaan inlezen op deze gebieden. Daar kan geen opleiding je op voorbereiden, en dat is typisch voor het journalistieke werkveld. Je kan pas goed worden als je bent begonnen.

Wat had je achteraf gezien graag van tevoren willen weten (over je baan, over je master of beide)?
Ik had graag wat meer kennismakingsmomenten met mensen in de journalistieke sector willen hebben. Uiteindelijk is het ontzettend belangrijk om mensen te kennen als je ergens aan de slag wil. Mijn werk voor het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek heb ik te danken aan een tip van een van de docenten van mijn Master.

Heb je tips voor huidige studenten en pas afgestudeerden?
Zoek tijdens de master al een relevante bijbaan waarin je leert schrijven, leert onderzoeken of kennis opdoet over de sector waarin je wil werken. Dan heb je een mooie voorsprong als je je master afrondt!

Babeth Knol

Alumna Master in Media & Journalistiek

Schrijven vond ik leuk, maar ik was daarnaast ook geïnteresseerd in de invloed van de media op de samenleving.
Schrijven vond ik leuk, maar ik was daarnaast ook geïnteresseerd in de invloed van de media op de samenleving.

Ik ben begonnen met een Bachelor Algemene Cultuurwetenschappen op de Erasmus Universiteit. Rotterdam trok me, ik wilde graag in een grote stad studeren. Binnen de Bachelor koos ik al veel Media en Cultuurvakken, en schrijven en journalistiek hadden altijd al mijn belangstelling. Het was voor mij dus een logische stap om daarna het masterprogramma Media en Journalistiek te gaan volgen. Schrijven vond ik leuk, maar ik was daarnaast ook geïnteresseerd in de invloed van de media op de samenleving.

Tijdens de EURekaweek kregen wij het advies van onze groepsleiding om vooral zelf een route te kiezen binnen je studie. Dat advies zou ik graag doorgeven. Media en Journalistiek is een brede opleiding en je leert over veel een klein beetje. Het is belangrijk om jezelf te specialiseren.

De juiste studie gevonden?

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen