3D Virtual Reality bij longoperaties zorgt voor revolutie

Virtual Reality

Longsparende operaties zijn mogelijk bij longtumoren. Dat kan omdat dankzij 3D Virtual Reality niet meer dan nodig gezond longweefsel weggesneden hoeft te worden. Op NOS.nl laat cardiothoracaal chirurg drs. Lex Maat zien hoe de techniek werkt.

Deze nieuwe beeldvormende techniek stelt de chirurg in staat, longsparende operaties bij longtumoren uit te voeren. Waar tot voorheen een complete longkwab moest worden weggesneden om een relatief kleine tumor te verwijderen bij vroeg stadium longkanker, is het nu mogelijk om alleen een deel van de kwab, een segment, weg te snijden. De patiënt houdt hierdoor meer longcapaciteit over.

Grote doorbraak

De driedimensionale immersieve Virtual Reality weergave van CT-scans van de longen is volgens cardiothoracaal chirurg drs. Lex Maat de grootste doorbraak voor inzicht in de chirurgische anatomie en het bepalen van chirurgische strategie sinds de introductie van de CT-scan in de jaren ’70. "Voorheen moesten we plakje voor plakje in ons hoofd het verloop van de bloedvaten reconstrueren om een beetje een idee te krijgen hoe het driedimensionaal zit. Met de VR-bril kan ik als het ware door de long heen wandelen en precies zien waar de tumor zit,” vertelt Maat aan de NOS.

Tumor exact lokaliseren

Met de 3D VR is het mogelijk om de tumor bij een longkankerpatiënt exact te lokaliseren. De chirurg ziet nu voorafgaand aan de operatie precies waar in een longkwab de tumor zich bevindt en in welk segment. Soms zit de tumor op de grens van twee aaneengrenzende segmenten. Dit inzicht is veel beter dan op een ‘gewone’ 2D CT scan. Ook kleine tumoren die diep in een longsegment zitten en die met een kijkoperatie niet zichtbaar zijn of voelbaar zijn kunnen met behulp van deze techniek exact gelokaliseerd en volledig verwijderd worden.

Meer informatie

Lees het volledige artikel op Amazing Erasmus MC en bekijk het item op nos.nl

Gerelateerde content
Dr. Simone Dalm, winnaar Research Prize 2020, beschouwt onderzoek naar kanker al vroeg in haar studie als een grote passie en een intrigerende zoektocht.
Simone Dalm wins Research Prize 2020

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen