Kankeronderzoek is voor Simone Dalm als het oplossen van een moeilijke puzzel

Simone Dalm wins Research Prize 2020

Kanker is een groot gezondheidsprobleem. Dr. Simone Dalm, een van de winnaars van de Research Prize 2020, haalt er veel voldoening uit om onderzoek te kunnen doen naar deze ziekte. De Assistant Professor aan de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde van het Erasmus MC beschouwt dit onderzoek al vroeg in haar studie als een grote passie en een intrigerende zoektocht. “Ik zie kankeronderzoek als een moeilijke puzzel, die ik stukje voor stukje probeer op te lossen.” 

Wat vind je ervan dat je de prijs hebt gewonnen?

“Ik voel mij vereerd en ben natuurlijk heel trots dat ik de prijs gewonnen heb. Het winnen van de prijs is een mooie erkenning van mijn werk en ook een fijne motivator om het werk voort te zetten. Daarnaast denk ik dat een grote pré van het winnen van de prijs de bijkomende aandacht voor mijn onderzoek is. Ik hoop dat dit nieuwe samenwerkingen oplevert en studenten bekend maakt met het onderwerp en het soort onderzoek dat wij doen binnen de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde van het Erasmus MC.”

Wat is jouw grootste motivatie om juist hier onderzoek naar te doen?

“Kankeronderzoek is al vanaf mijn bacheloropleiding een grote passie voor mij. Het zoeken naar een goede manier om kankercellen veilig en tijdig te detecteren en te bestrijden, is een moeilijke puzzel die ik puzzelstuk voor puzzelstuk probeer op te lossen. Hier ligt de uitdaging en dit is tegelijk waar ik mijn voldoening uit haal. Daarnaast is kanker maatschappelijk gezien een groot gezondheidsprobleem, en elke stap die ik en mijn onderzoeksgroep zetten in de richting van effectievere diagnostiek of behandeling voelt als een positieve bijdrage.” 

Wat is de impact van jouw werk?

“Het doel van mijn werk is onder andere bijdragen aan het vroeg detecteren van de ziekte, zodat patiënten tijdig behandelt kunnen worden. Ook hoop ik met mijn werk een gepersonaliseerde, veilige en effectieve manier te ontwikkelen om kanker te bestrijden; de ziekte onder controle te krijgen zonder dat kwaliteit van leven van de patiënten negatief wordt beïnvloed. Mijn onderzoek richt zich vooral op borst- en prostaatkanker. De groep die van het onderzoek kan profiteren is daarmee relatief groot. Tot nu toe heeft mijn onderzoek positieve resultaten opgeleverd in een preklinische setting. De translatie naar klinische studies is in sommige gevallen al gestart of hopen wij in de nabije toekomst te starten.”

Wat zijn je toekomstplannen?

“In de toekomst wil ik mijn onderzoek nog verder uitbreiden door mij ook te richten op de detectie en behandeling van andere kankersoorten. Ook zijn mijn onderzoeksgroep en ik altijd op zoek naar nieuwe innovatieve manieren om de behandelingen die wij hebben ontwikkeld nog effectiever en veiliger te maken. Dit kan bijvoorbeeld door het toepassen van nieuwe toedieningsstrategieën of door onze therapie te combineren met andere soorten anti-kankertherapieën. Daarnaast onderzoeken wij hoe we de toediening van onze therapie nog verder kunnen personaliseren en hoe wij de biologie van de ziekte nog beter kunnen begrijpen.” 

Dr. Simone Dalm is Assistant Professor op de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde aan het Erasmus MC. Op 31 augustus 2020 nam zij samen met dr. Julian Schaap van de Erasmus School of History, Culture and Communication de Research Prize 2020 in ontvangst.

Gerelateerde content
De Research Prize heeft dit jaar twee winnaars: dr. Simone Dalm, assistant professor Erasmus MC en dr. Julian Schaap, assistant professor bij Erasmus School of…
Simone Dalm en Julian Schaap
Zeven veelbelovende jonge wetenschappers van de Erasmus Universiteit Rotterdam hebben een Veni-beurs toegekend gekregen.
Gerelateerde links
dr. Simone Dalm

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen